Likvidace stranické opozice a falešná záminka. Tak mluví někteří zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje o odvolání jejího ředitele Pavla Svobody. Zvažují petici.

Z funkce ho s platností od 1. dubna odvolala rada kraje v pondělí. Bez varování. Jako důvod uvedla špatnou komunikaci. Poslední kapkou pak mělo být zvýšení platů zdravotníkům, které prý ředitel s krajem nedostatečně konzultoval. „Členové samosprávy očekávají loajalitu od ředitelů svých organizací, a nikoliv diskusi bohatou na vulgarismy," stojí si za svým hejtman Martin Netolický.

„O tom, že od 1. ledna o deset procent stoupnou mzdy, už v září rozhodla vláda, ne naše vedení," kontrují odboráři ze záchranné služby. Podotýkají, že to byl slib premiéra a předsedy vládní sociální demokracie Sobotky schválený těsně před krajskými volbami.

Úroveň a způsob komunikace pana ředitele Svobody se postupem času stále více zhoršovala, a to jak ve vztahu ke zřizovateli, tak také starostům obcí, zaměstnancům záchranné služby a samotným pacientům. Vázla na všech frontách a dlouhodobě jsme na tento problém pana ředitele upozorňovali.
Dalším problémem je fakt, že celá řada kroků, které měly rozpočtový dopad, nebyla se zřizovatelem konzultována. Jeden případ za všechny bylo například uzavření nové kolektivní smlouvy. S krajem to však předtím nebylo konzultováno a bylo to pouze oznámeno. Kraj nemůže být stavěn svými organizacemi před „hotovou věc." Členové samosprávy očekávají loajalitu od ředitelů svých organizací, a nikoliv diskusi bohatou na vulgarismy. Navíc čtení poslední hodnotící zprávy také nepatří k nejveselejším.      Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

Argument v podobě špatné komunikace je podle nich jen zástěrkou pro likvidaci vnitrostranické opozice v pardubické větvi ČSSD.

Jak hejtman Martin Netolický, tak Pavel Svoboda jsou jejími členy. Svobodu navíc na únorovém sjezdu sociální demokraté vyšachovali i ze sněmovní kandidátky, na kterou se naopak dostal Miroslav Váňa. Toho v minulosti voliči už dvakrát odmítli. Proslul mimo jiné svou audionahrávkou o zákulisí sociální demokracie a teorií ovládání hejtmana pomocí: „Držení za koule, neboli za varlata".

čtěte také: LARISCHOVA VILA MÁ BÝT V AREÁLU S POPRAVIŠTĚM

„Stávkovat nemůžeme, ale nyní zvažujeme petici. Za sedm let se nám společně podařilo záchrannou službu povznést. Jsou nová auta, výjezdová stanoviště, moderní vybavení i systém kontinuálního vzdělávání, a také kolektiv lidí nadšených do práce. Zavedl se systém rendez-vous a samostatných záchranářských posádek, který funguje. Šlo přitom o zásadní proměnu fungování záchranné služby," hodnotí záchranáři – odboráři.Rozhodnutím vlády se rozpočet záchranky na letošní rok a na tři stovky záchranářů zvýšil asi o 24 milionů korun. Právě navýšení rozpočtu mělo být jedním z důvodů odvolání ředitele Pavla Svobody.

„S tím se ale už muselo počítat vloni v létě ještě před krajskými volbami, kdy vláda záměr ohlásila. Kolektivní smlouvu jsme podepisovali v prosinci, tak jako se to ostatně děje každý rok. Hejtman to musel vědět dávno předtím," dodávají členové odborových organizací pardubické záchranné služby.

Rozhodnutí a zdůvodnění krajské vlády vnímají jako neférové.

Pardubická krajská záchranka si nevedla špatně ani na dotačním poli. Mezi roky 2012 – 2016 využila 118 milionů z evropských dotačních programů. Se 120 miliony ji předstihli pouze zdravotníci v Moravskoslezském kraji, kteří ale pokrývají mnohem větší oblast.

Diskuze se naopak vedla o počtu výjezdových stanovišť záchranky a složení posádek.