Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku pro chvaletickou elektrárnu na vypouštění nadlimitního množství oxidů dusíku a rtuti. Případ vrátilo na stůl úředníkům z Olomouckého kraje, chce doplnit některé ekonomické a ekologické detaily.

„Ministerstvo provozovateli vytklo, že si v rámci výjimky nechává neodůvodněnou rezervu - jak z časového hlediska, tak co do výše emisního limitu. V dalším řízení musí provozovatel podle ministerstva žádost přepracovat,” upozornili aktivisté z Greenpeace, kteří proti elektrárně dlouhodobě bojují.

Ilustrační foto
Aktivisté z chvaletické elektrárny míří před soud. Poruchu nezpůsobili, hájí se

Elektrárna se chystá vypořádat s připomínkami a žádost dopracovat. Řízení o výjimce se poté opět vrátí na krajský úřad v Olomouci.

„Průtahy úředního řízení svědčí pouze o tom, že projekt transformace jedné z největších českých elektráren na moderní provoz v souladu s novými evropskými pravidly je nesmírně komplikovaný a časově náročný. Proto i nadále poskytneme úřadům maximální součinnost a co nejdříve vypořádáme připomínky odvolacího orgánu,“ uvedl generální ředitel Elektrárny Chvaletice Václav Matys.

Nové evropské limity začnou platit v srpnu, do té doby se však podle aktivistů nepodaří provozovateli získat novou pravomocnou výjimku. Elektrárna by proto podle nich měla dočasně omezit nebo zastavit provoz.

Elektrárna Chvaletice
Chvaletická elektrárna může dalších šest let vypouštět rtuť

„Pavel Tykač a jeho lidé spoléhali na to, že úřady jejich zjevně nepodložené žádosti o téměř čtyřnásobné překročení limitů vyhoví. Tenhle vabank jim nevyšel - takže je teď velmi pravděpodobné, že za pouhých pět měsíců jejich elektrárna přestane splňovat podmínky zákona a budou muset její stávající provoz přerušit. Provozovatel Elektrárny Chvaletice strávil poslední dva roky hledáním právních kliček, jak se novým pravidlům ochrany ovzduší vyhnout. Kdyby místo toho investoval do zákonem požadovaných filtrů, mohl si tenhle výprask ušetřit,” řekl Jan Rovenský z Greenpeace.

„Na rozdíl od nátlakové organizace Greenpeace ctíme nezávislost úředního řízení, a proto nebudeme spekulovat ‚co by kdyby‘ a necháme rozhodnutí i vyvozování možných důsledků zcela na odpovědném orgánu. Předpokládáme, že po více než dvou letech úředního řízení bude věc do srpna letošního roku již řádně projednána a rozhodnuta," reagoval tiskový mluvčí elektrárny Petr Dušek.

Elektrárna přitom na ekologizaci zařízení za několik miliard průběžně pracuje. „Tu nejlepší odpověď všem odpůrcům našeho záměru přinášíme nad chladicími věžemi – díky finišující ekologizaci se nám již podařilo snížit emise zhruba o polovinu oproti období, kdy jsme elektrárnu přebírali jako nový vlastník,” dodal Matys.

Ilustrační foto
Ekologové se odvolali proti výjimce pro elektrárnu Chvaletice

Olomoucký kraj nepravomocně potvrdil Elektrárně Chvaletice částečnou a časově omezenou výjimku z nových evropských emisních limitů vloni v září. Elektrárna žádala o odložení limitů rtuti o osm let, krajský úřad jí dal o dva roky méně. Z dokumentu také vyplynulo, že elektrárna musí každý rok informovat o procesu snižování emisí a po třech letech získá od úřadu nový emisní limit.

Provozovateli elektrárny již dříve vyhověl Pardubický kraj, i tuto výjimku ale ministerstvo vrátilo.