„Pro kuřáky, kteří půjdou kouřit ven před bar, nějaké místo s popelníky přichystáme. Tuším, že po desáté hodině večerní můžou kvůli tomu být i problémy s rušením nočního klidu, což mě mrzí, ale bohužel s tím nemůžu nic moc udělat – nejde lidem zakázat, aby si šli ven zakouřit a přikazovat jim, aby byli potichu. To už bude záležet přímo na nich," řekl Deníku David Homolka, provozovatel baru Road Café na Karlovině.

Jako v Británii

Nastane tak podobná situace, kterou občané Velké Británie už dávno berou jako fakt. Anglické hospody jsou nekuřácké již dlouhou dobu, kdo si chce zakouřit, jde ven. A funguje to. Barpulty jsou uvnitř lokálu i venku. Okna jako komunikační bariéra přes léto mizí.
Majitelům českých podniků tak zřejmě přibude nutnost pořídit pro venku stojící kuřáky popelníky. Nejspíš jim ale také nezbude nic jiného, než ještě čas od času vzít do ruky koště a jít zametat nedopalky.

Hodit špačka na zem je samozřejmě přestupek, za který je odpovědný kuřák a který může doprovodit i pokuta za znečišťování veřejného prostranství. Také rušení nočního klidu zřejmě přidá práci strážníkům a policistům a to zejména ve městech.

„V souvislosti s kouřením zatím řešíme většinou jen porušování zákazu kouření na místech, kde se kouřit nesmí. V Pardubicích se nejvíce jedná hlavně o prostory kolem hlavního nádraží, autobusové zastávky a některá vybraná dětská hřiště. Za porušení zákazu může strážník uložit pokutu do výše jednoho tisíce korun," uvedla mluvčí pardubické městské policie Lenka Uskobová.

Bez cigarety i na diskotéku

Novela zákona postihne i diskotéky. Na zákaz kouření narazí například návštěvníci letohradské diskotéky Kongo, která se nachází v bezprostřední blízkosti tamního sídliště.

„Lidé budou chodit z diskotéky kouřit ven před klub," krčí rameny majitel Viktor Kožušník s tím, že si neumí představit, že se ven vyhrne třeba 150 lidí.

„Uvnitř na diskotéce budeme zákaz kouření hlídat, tam máme ochranku a kamerový systém, ale třeba záchody nikdo neuhlídá. A venku? Noční klid je od desíti hodin, lidé už nadávají teď a s novým nařízením budou návštěvníci klubu ve skupinkách stát venku a kouřit, v podnapilém stavu jsou hlasití a budou po sobě hulákat," říká Kožušník.

Výjimka pro bary

Ten se obává, že nový zákon bude mít vliv na návštěvnost. „Bojíme se, že přestanou chodit lidi a také, že k nám budou častěji jezdit policisté. Jsem pro, že se nebude kouřit v restauracích, kde se vaří. Ale diskotéky, bary a noční kluby by podle mě měly mít výjimku," dodává.