Pardubický kraj má nové vedení. Tedy lépe řečeno – staronové. Hejtmanem totiž zůstává Martin Netolický (ČSSD) a jeho prvním náměstkem Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj – KPK).

Dohoda o koalici byla rychlá a Pardubický kraj je tak prvním v republice, kde byl zvolen nový hejtman.

Hned v pondělí po volbách už představitelé ČSSD, KPK, ODS a STAN podepisovali memorandum o spolupráci. Koalici vytvořili bez vítězného hnutí ANO.

O stabilitu koalice přesto nemá první muž kraje pochybnosti. „Jsem přesvědčený, že koalice vydrží celé čtyři roky. Předpokládám, že bude stejně stabilní jako ta předchozí. V zastupitelstvu máme výraznou většinu 28 mandátů," prohlásil hejt-man Martin Netolický.

Ustavující zasedání zastupitelstva bylo naplánováno na nejbližší možný termín. Tedy na den, kdy končí lhůta pro podávání stížností na průběh voleb.

Nově složená krajská koalice prý začne ihned pracovat. „Nepotřebujeme 100 dní na rozkoukání," podotkl Martin Netolický.

Na programových prioritách se prý koaliční politici shodli velmi rychle.

„Byla jsem mile překvapena, že byl průnik našich programů tak velký. Nebyla tam jediná věc, na které bychom se neshodli," řekla nová radní Hana Štěpánová z hnutí STAN, která bude jedinou ženou v devítičlenné radě Pardubického kraje.

TOUHA VLÁDNOUT?

Rychlá shoda znamenala konec jednání pro vítěze voleb. Hnutí ANO dostalo nabídku jednoho radního pro zdravotnictví, což bylo pro něj neakceptovatelné.

„Možná bych si obou politických rivalů vážil víc, kdyby nám jasně řekli, že je vše dojednáno bez ANO, než hrát toto trapné divadlo. Vyhrála touha vládnout, ovládat. Zvítězila obava 
z toho, že by ANO v krajské ‚vládě' nechtělo tolerovat některé zavedené praktiky," napsal ve svém prohlášení lídr ANO Jan Řehounek.

V opozici kromě ANO skončili tradičně také komunisté.

Teprve v pátek v 16 hodin odpoledne totiž skončila desetidenní lhůta pro podávání stížností na neplatnost voleb, zastupitelstvo bylo už v týdnu přitom svoláno na 17. hodinu.

Do poslední chvíle tak nebylo vůbec jisté, zda se zastupitelstvo uskuteční. Například v hradeckém kraji už jedna stížnost na volby je. Ty však tradičně mají mizivou šanci na úspěch.

„Museli bychom přesto zastupitelstvo zrušit a počkat na rozhodnutí soudu. Zastupitele bychom vyrozuměli všemi prostředky, které máme. Na toto riziko jsme upozorňovali i v pozvánce na jednání," řekl ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht.

Ale podařilo se, žádná stížnost na volby podána nebyla a vzhledem k hladkému povolebnímu vyjednávání je tak Pardubický kraj první v Česku, který má nové vedení hejtmanství.

Hejtmanem se tak stal opět Martin Netolický (ČSSD). Jeho sociální demokraté, kteří skončili ve volbách těsně druzí za hnutím ANO, se na koalici opět dohodli s lidoveckou Koalicí pro Pardubický kraj tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky a nově s ODS a Starosty a nezávislými.

Netolický byl jediným navrženým kandidátem na hejtmana. V tajné volbě získal hlasy 33 z 44 přítomných krajských zastupitelů. Zastupitelstvo má 45 členů.

Lídr lidovců Roman Línek je opět prvním náměstkem, druhé křeslo náměstka připadlo lídrovi ODS Michalu Kortyšovi. V minulém volebním období byli náměstci hejtmana tři, kdy ho měla i ČSSD. Nyní jí stačí jen hejtman. V krajské radě budou mít sociální demokraté celkem tři zástupce, stejně jako Koalice pro Pardubický kraj. Dvě křesla radních připadnou ODS a jedno nejslabšímu STANu.

V Královéhradeckém kraji, kde přitom byla dohoda o široké koalici proti vítěznému hnutí ANO na spadnutí jako první v republice už pár hodin po volbách, se ustavující zastupitelstvo uskuteční nejspíš až za dva týdny, v pondělí 7. listopadu.
Zdejší krajská koalice je slabší než v Pardubickém kraji, disponuje těsnými 24 mandáty v 45členném zastupitelstvu. Je v ní zastoupena ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. V opozici je ANO a další tři strany.