Díla do soutěže posílaly děti z mateřských a základních škol a také studenti škol středních. Úkol zněl: jakoukoli výtvarnou technikou ztvárnit kontrast zdravé a nemocné přírody. Sedmičlenná porota složená z výtvarníků i zástupců partnerů soutěže v každé ze čtyř kategorií hodnotila obrázky body, a to v rozpětí od 0 do 5 bodů. Soutěžní práce, které získaly nejvíce bodů, pokračují do finále. A tady už porota musí vybrat vítěze.

„Je to těžké, protože obrázků je opravdu mnoho. Na pracích se odráží také to, zda dítě pracovalo individuálně, nebo zda paní učitelka zadala celé třídě jednotný motiv i techniku zpracování," říká vedoucí projektu Dáša Hykšová.

Porotci přistupovali k hodnocení rozdílně. Jedni hodnotili především nápad, jiní způsob vyjádření. „Nás zajímalo hlavně výtvarné zpracování," shodují se akademický malíř František Zálabský a galeristka Jarmila Kudláčková.

V kategorii středoškoláků pak ohodnotili i několik velmi povedených fotografií. Porota se rozhodla udělit také jednu speciální cenu celé třídě mateřské školy, kde si děti vyrobily pro malování i vlastní jedlé barvy. Na webových stránkách www.pomahameprirode.cz o vítězích hlasuje veřejnost, hlasování končí v pátek. Autoři nejlepších děl budou známí do konce ledna.