V půlhodinové debatě hlava státu podpořila dlouho odkládaný projekt splavnění Labe a pochválila starostku Přelouče Irenu Burešovou.
Diskusi s občany ale strhli na svoji stranu aktivisté z Prahy. Prezident tak odpověděl pouze na tři dotazy.

Chvála starostky

Miloš Zeman přišel do zaplněného sálu Záložny v pondělí krátce po 15. hodině rovnou ze setkání se zastupiteli města. Od většiny přítomných občanů si vysloužil potlesk vestoje.

V úvodním projevu pochválil přeloučskou starostku Irenu Burešovou: „Moc rád bych poblahopřál paní starostce, která je ve funkci od roku 1998, je starostkou již popáté a ve volbách dostala nejvyšší počet preferenčních hlasů. Přál bych si, aby všichni naši politici byli takoví," řekl prezident. Poté se věnoval sporům kolem splavnění Labe, které výstavbu tohoto vodního díla už řadu let blokují.

„Je to projekt, který byl schválen a bude stát asi 4,5 miliardy korun. Já jsem zastáncem této stavby a budu ji v rámci svých ústavou daných prezidentských kompetencí podporovat," dodal.

Stavba podle něj Přelouči přinese mimo jiné nové pracovní příležitosti. Prezident se také podivil nad praktikami odpůrců projektu: „Překvapuje mě, že odvolání proti této stavbě se podává vždycky poslední den. Pokud oponenti hrají poctivou hru, tak by měli odvolání podat hned".

Hlava státu přirovnala tento problém k rychlostní komunikaci R49 ze Zlínska na Slovensko, která je blokována podobným způsobem.

V debatě vyzval ke slovu nejprve občany s negativními názory na jeho osobu. Za ně promluvil Lukáš Spurný, zakladatel facebookové výzvy Dar pro pana Zemana aneb 10 milionů mínus Přelouč.

Aktivisté debatovali

Zbytek diskuse ovládli aktivisté. Nejprve Hnutí za otevření Vladislavského sálu za účelem prodiskutování zákona o obecném referendu.

Prezident zákon podpořil: „Jsem dlouhodobě zastáncem zákona o referendu. V tom jsme na stejné lodi. Nemusíme si vysvětlovat, proč je tento zákon užitečný," prohlásil Miloš Zeman. Doporučil ale, aby aktivisté debatovali o zákonu spíše formou seminářů.

Neříkat své názory?

Poslední dotaz využili aktivisté z hnutí Islám v České republice nechceme a podpořili prezidentův odmítavý postoj vůči radikálním směrům tohoto náboženství. Podle nich ho podporuje 80% občanů.

Prezident se v odpovědi vrátil k problematice rozdělování společnosti. „Každý jasně vyjádřený názor společnost rozděluje. Jediný způsob, jak společnost nerozdělovat, je neříkat žádný názor, ale tohle já dělat nebudu," dodal.

Na nikoho dalšího se už v debatě nedostalo. Hlava státu ještě převzala dary od starostky města, pověsila na městský prapor prezidentskou stuhu a zapsala se do památeční knihy.

Prezident slíbil, že se na dopisy kritiků podívá
První z kritiků českého prezidenta Miloše Zemana, který měl možnost mu položit dotaz při pondělní besedě s občany v přeloučské Záložně, byl Lukáš Spurný, zakladatel facebookové výzvy Dar pro pana Zemana aneb 10 milionů mínus Přelouč. V ní 57 lidí z Přelouče vyslovilo nesouhlas s prezidentovým jednáním a své názory v papírové podobě chtěli hlavě státu předat. „Jsme toho názoru, že se vám daří naši společnost rozdělovat a my si nemyslíme, že je to správně. Neberte to jako útok na vás, ale jako zamyšlení, jak vás někteří občané mohou vnímat," prohlásil Lukáš Spurný. Prezident přislíbil, že se na texty podívá, ale s formou protestu nesouhlasil: „To, co jste zvolili, odporuje výzvě nositelů červených karet – pane prezidente, chceme s vámi mluvit. Myslím, že je lepší, když lidé mluví z očí do očí a nepředávají si dopisy," řekl Miloš Zeman.

Aleš Doležal