„Závažná zranění hlavy a hrudníku spojené se silnou bolestí utrpěla starší žena. Posádka využila při náročném zásahu transportní a fixační pomůcky, zejména krční límec, vakuovou matraci a monitor životních funkcí. Před zajištěním záchranáři pacientce podali léky proti bolesti. Poté byla transportována vrtulníkem letecké záchranné služby do FN Hradec Králové,“ uvádí mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý. A pokračuje ve výčtu dalších zásahů.

Umělý spánek

Dva týmy záchranářů podle jeho slov vyjely kolem dvacáté hodiny do Linhartic na Svitavsku, kde se vyboural muž na mopedu. Lékaři zjistili závažná a život ohrožující zranění hlavy.

„Bylo proto nutné pacienta uvést do umělého spánku a napojit na umělou plicní ventilaci a monitor životních funkcí. Následně byl pacient přemístěn na vakuovou matraci a zároveň naložen pánevní pás. Následně ho transportovala letecká záchranná služba Brno do FN Olomouc,“ uvádí Malý.

Po pádu na kole zůstal na zemi v České Třebové ležet mladý muž s těžkým úrazem hlavy. V umělém spánku a připojen na umělou plicní ventilaci jej zdravotníci naložili do vrtulníku letecké záchranné služby a ten jej transportoval do nemocnice v Hradci Králové.