Vstupenky za 150 korun sice platily na obě akce, ale pokud jste se rozhodli „rozjet“ na festivalu jídla a pití, museli jste sáhnout mnohem hloub do kapsy. Za exkluzivitu si prostě musíte připlatit. Jak se říká: „Když chcete opici (ne tu alkoholovou), musíte mít na banány“. Reportér Deníku pro naše čtenáře zmapoval ceny na Prima FRESH festivalu, jehož tradice sahá do roku 2011, aby dostali finanční představu i ti, kteří se ho v budoucnu hodlají zúčastnit.

V nabídce stánků bylo prakticky vše, po čem by gurmánův jazýček zatoužil. Nezůstalo totiž jen u grilovaných specialit, které jsou u nás již koloritem. Pro movitější byl k zakoupení jeden gram čerstvého lanýže za 20 korun, takže půl kila za 10 tisíc. Nechyběly domácí marmelády, jelení nebo kachní klobásy za 135 korun.

U stánku se vtipným mottem „Bez klobásky není lásky“ stály degustační misky od 159 korun. Různé typy koření se za 15 dkg pohybovaly něco přes 150 korun. V cenách byl znát růst cen destilovaného alkoholu. Půllitr pálenky z různých typů oblíbeného ovoce přišel na 500 korun. Arašídové máslo 30 dkg stálo na závodišti 115 korun.

Příliš často se na východě Čech nevidí rolovaná zmrzlina, za velkou byste zaplatili 155 korun. V nabídce netradičních nápojů bylo třeba dvě deci domácího horkého kakaa za necelou stovku. Nejvíce ale asi zaujal svou exkluzivitou stánek Extrémní catering – nabízel kraby, bizony, červy, klokany nebo úhoře. „Jsou to pálky, ale co se dá dělat. Už jsme tady nechali dva tisíce a to ještě zdaleka nekončíme, chceme si něco koupit i domů,“ posteskl si Petr Dalecký, který přijel s manželkou a dvěma dětmi do Pardubic z Vysočiny.

Na Fresh festivalu se platilo výhradně bezhotovostně. Buď platební kartou anebo pomocí speciálních čipů, které jsou už na akcích tohoto typu běžné. K nabíjecím místům nebyl problém se dostat. „Byla jsem se ujistit, že už je vyčerpaný, dalo to na poslední pivo,“ řekla Deníku Petra z Pardubic. „Tak můžu jít domů,“ dodala.

Po velkém úspěchu z loňského ročníku se návštěvníci opět mohli těšit z produkce legendárních českých restaurací, nechyběla vystoupení předních českých kuchařů v čele se Zdeňkem Pohlreichem a úspěch měly i další hvězdy z oblasti gastronomie.

Kalendář akcí na pardubickém závodišti naleznete zde.

Zážitek umocnily street food restaurace, lokální podniky a nový projekt Chef`s table, kde pro vybrané hosty vařil degustační menu i zahraniční michelinský šéfkuchař Erik Arnecke. Na své si přišli i milovníci piva, vína či kávy, pro které byly připraveny speciální zóny s degustacemi a workshopy.

Na pardubické závodiště podle odhadů dorazil dvojnásobek lidí, než kdyby se jela jen kvalifikace. Ty mají běžnou návštěvnost kolem 3,5 tisíce lidí, teď prošlo branami podle předběžných odhadů sedm tisícovek lidí.

„Zkoušeli jsme poprvé spojit jinou akci s dostihy. Jednak, abychom nalákali další klienty a zároveň těm stávajícím nabídli ještě jiný doprovodný program. Například v září to budou během nedělního dostihového dne zase dožínky,“ uvedla mluvčí Dostihového spolku Kateřina Nohavová.

Hotovostní platby tradičně přijímala občerstvovací místa, které spravuje dostihový catering. Tady už byly ceny rozumnější. V místě sázkových přepážek na budově D v Baristově Koutku turecká káva od 40 korun, mojito 0,4 l za 130 korun. Kopeček zmrzliny přišel na 20 korun. Ve vestibulu hlavní tribuny byla gulášová polévka za 50 korun, hovězí guláš za 165, vepřový řízek s bramborovým salátem za 170 korun. K tomu půllitr točené kofoly za běžných 40 korun, desítka Budvaru za 50.