„Na provozu lékáren je patrné, že se lidé stále obávají je navštěvovat, což může vést k zanedbávání léčby,“ řekl Deníku Michal Petrov, mluvčí sítě lékáren Dr. Max.

Lékárníci věří, že postupné uvolňování karanténních opatření bude u pacientů, zejména seniorů, odbourávat dosavadní obavy z návratu k běžnému životu. Podle Petrova se lidé v lékárnách nemají čeho bát.

Ilustrační foto.
Osm set nakažených. Zdravotníky kosí virus nejvíce

„Zintenzivnili jsme sanitární práce, nad výdejní pulty ve všech lékárnách jsme nainstalovali ochranná plexiskla, všude jsou k dispozici desinfekční roztoky a dodržování bezpečných rozestupů je u nás podpořeno značením,“ konstatoval.

Menší zájem o poskytování lékařské péče zaznamenali také praktičtí lékaři. „Můžeme se jenom domnívat, kolik z toho je jen odložená věc a u kolika případů to bylo špatně, že se neřešilo něco, co se mělo řešit,“ řekl Deníku předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Ubylo podle něj i lidí, kteří chodí k lékaři, i když aktuálně skutečný zdravotní problém nemají.

Jeden lék na receptu

InfografikaInfografikaZdroj: DeníkPropad eReceptů ale praktik jako tragédii nehodnotí. Neobvykle vysoká čísla za letošní leden podle něj může vysvětlovat i to, že letos v prvních dvou měsících roku mohli lékaři na jeden eRecept vypsat jen jediný lék místo dosavadních dvou. Dva léky se na jeden eRecept mohou psát opět od března.

„U praktického lékaře, který některým pacientům předepisuje třeba osm léků, je zásadní rozdíl, jestli budou na osmi receptech nebo jenom na čtyřech,“ dodal Šonka.

Lékař - Ilustrační foto
Která ošetření lze odložit? O tom by měl rozhodovat především lékař