Při potížích s dýcháním je dobré zajít k praktickému lékaři. „Praktik pacienta zná. Ví, s čím vším se léči. K dispozici má základní diagnostické možnosti. Pacienta může poslat na rentgen hrudníku nebo za specialistou, který stanoví diagnózu a vhodnou léčbu,“ řekla Deníku předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Šterclová.

Odkládat návštěvu lékaře není dobré proto, že dechové potíže mohou značit vážné onemocnění. Kupříkladu idiopatickou plicní fibrózu, která u nás trápí stovky lidí. Nejčastěji se projevuje dušností a kašlem. Poznávacím znamením bývají i paličkovité prsty s nehty ve tvaru hodinových sklíček.

Covidové oddělení nemocnice
Lékařka: Lidé, kteří prodělali covid, mohou být náchylnější k jiným infekcím

Při této chorobě tuhnou a jizví se plíce. Tím ubývá plochy na dýchání a nemocným nestačí kyslík ani když jsou v klidu. Doktor tuto chorobu podle Šterclové pozná při poslechu plic fonendoskopem. Při nádechu a výdechu se ozývá zvuk připomínající chůzi po zmrzlém sněhu nebo rozepínání suchého zipu.

Osvětě, aby tuto nemoc nikdo nezaměňoval s postcovidem, věnovali lékaři celý uplynulý týden (17. - 25. září). „Když totiž tyto pacienty vyzpovídáme, ukáže se, že s dýcháním měli potíže ještě před onemocněním covidem,“ řekla Šterclová.

Důležitá je včasná léčba. Bez ní totiž lidé trpící plicní fibrózou přežívají maximálně pět let. Naopak díky antifibrotické léčbě jim lékaři umí prodloužit kvalitní život o více než polovinu. V současné době ji postupuje asi osm set lidí.

Transplantace plic

Ve vážných případech pomůže ale až transplantace plic. Tu podstoupil kupříkladu sedmapadesátiletý Ivan z Benešova. Jeho peripetie započaly před čtyřmi roky. „Nejdřív mi nasadili léky, které však nezabíraly. Po půl roce mi lékařka sdělila, že jediné, co pomůže, je transplantace plic,“ uvedl.

Na plíce čekal asi rok. Po transplantaci sice trvalo týden, než se probral, jinak se ale cítil dobře. „Nic mě nebolelo,“ řekl. V nemocnici strávil čtyři měsíce, přičemž pár týdnů po návratu domů opět začal pracovat ve své stavební firmě. Nyní užívá imunosupresiva a udržuje si kondičku.

Další závažnou plicní nemocí, kterou lidé mohou zaměnit s postcovidem, je rakovina plic. Mezi rizikové pacienty patří především kuřáci. Tím mohou nekuřáci nabýt dojmu, že jim se nemoc vyhýbá. Ilona Mančíková se přesvědčila o tom, že tomu tak nemusí být.

Lidé často podceňují krev v moči. Může jít o náznak vážné nemoci. Ilustrační foto.
Lidé podceňují krev v moči. Může jít o náznak i vážných onemocnění

K lékaři zašla po prodělaném covidu, kdy stále kašlala. Nenapadlo ji, že to může být rakovina. „Nikdy jsem nekouřila. Ani nikdo z mé rodiny,“ svěřila se vzdělávací platformě Plice.online. Díky tomu, že přišla včas, byl nádor včas odhalen a lékaři jej mohli odoperovat.

Jak rakovinu, tak plicní fibrózu může odhalit i letos spuštěný program spočívající ve vyšetření nízkodávkovým CT na akreditovaných radiologických pracovištích, o němž Deník již informoval.

Ten je však určen je některým skupinám lidí. „Do programu zveme bývalé a současné kuřáky ve věku mezi pětapadesáti až čtyřiasedmdesáti lety,“ uvedla předsedkyně českých plicních lékařů Martina Kozjar Vašáková.