Pohlavní styk je pro člověka prospěšný. Snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje imunitní systém a zlepšuje kvalitu spánku. Samotný akt a následný orgasmus uvolňují hormon zvaný oxytocin, takzvaný hormon lásky, který je důležitý při budování důvěry a vazeb v lidských vztazích.

Nadužívání psychoaktivních léčiv se v české populaci stává problémem. Lidé se často snaží "vyléčit" sami, nadužívání léků však často končí závislostí.
Češi holdují „oblbovákům“. Při samoléčbě polykají i několik prášků denně

Přesto se občas stane, že momenty plné vášně a intimity jsou pro některé momenty posledními. Existuje mnoho důvodů, proč se to děje. Ve většině případů to způsobuje nadměrná fyzická námaha při aktu nebo léky na předpis (například pilulky na léčbu erektilní dysfunkce). Za úmrtím při pohlavním styku také občas stojí nelegální drogy, například kokain. Často je lidem osudná kombinace všeho zminěného.

Riziková skupina: muž ve středním věku

Riziko jakékoli náhle srdeční smrti se s věkem zvyšuje. Rozsáhlá forenzní studie z Německa, která monitorovala 32 tisíc náhlých úmrtí během 33 let, zjistila, že 0,2 případů úmrtí se odehrálo právě během sexuální aktivity. 

Náhlý skon se týkal převážně mužů ve věku okolo 59 let. Nejčastější přičinou smrti byl srdeční infarkt, známý také jako infarkt myokardu. Studie z USA, Francie a Jižní Koreje, které se zabývaly souvislostmi mezi náhlou srdeční smrtí a sexem, ukázaly velmi podobná zjištění.

Nová studie se týká i žen

Nedávno však vědci z londýnské univerzity St George's zjistili, že se tento fenomén netýká pouze mužů středního věku.

Studie, publikovaná v JAMA Cardiology, zkoumala náhlou srdeční smrt u zhruba sedmi tisíců lidí. A výsledky šestadvacet let dlouhého výzkumu patalogy překvapily.

0,2 procenta úmrtí nastaly buď během nebo do jedné hodiny po sexuální aktivitě, což dokládají i předchozí studie. Průměrný věk mrtvých byl však podstatně nižší než v předchozích zprávách lékařského bádání, pouhých 38 let. V pětatřiceti procentech případů šlo navíc o ženy, což je mnohem větší číslo, než ve výzkumech v minulosti.

Strojové učení se naučilo předpovídat zbývající roky života konkrétního člověka pohledem na jeho sítnici
Pohled do oka umí prozradit, komu hrozí předčasná smrt, uvádí nová studie

Tato úmrtí však obvykle nebyla způsobena srdečními záchvaty, jako to bývá v případě starších mužů. Příčinou smrti u více než poloviny zkoumaných “obětí“ sexuálních hrátek byl náhlý abnormální srdeční rytmus zvaný syndrom náhlé smrti.

Na druhé příčce pak skončila disekce aorty (vyboulení a prasknutí), zbývající případy byly způsobeny strukturálními anomáliemi, jako je kardiomyopatie (onemocnění srdečního svalu) nebo vzácnou skupinou genetických mutací známých jako kanálopatie.

Pozor při radovánkách

Tato nová studie naznačuje, že náhlá srdeční smrt je obecně u lidí mladších 50 let způsobena především syndromem náhlé smrti nebo kardiomyopatií.

Lidé, kterým byly diagnostikovány srdeční choroby, by se ohledně rizika spojeného se sexuální aktivitou měli poradit se svým kardiologem. Nízký výskyt úmrtí při pohlavním styku však ukazuje, že je riziko velmi nízké, a to dokonce i u lidí s těmito chorobami.

Kuriózní fakta o sexu

• Průměrný muž myslí na sex každých sedm sekund.

• Prvním párem, který se objevil v hlavním vysílacím čase v americké televizi v posteli, byli údajně Wilma a Fred Flinstoneovi.

• Každý den se na světě koná 120 milionů sexuálních styků.

• Novodobý průzkum dokázal, že první věc, kterou většina moderních lidí dělá po sexu, je kontrola Facebooku a Instagramu.

• Vůně z dýně podporuje erekci.

• Krysy mají sex až dvacetkrát denně.

• Lidé, opice bonobo a delfíni jsou jediné druhy, které provozují sex pro zábavu. 

• Prasata mívají rekordně dlouhý orgasmus, trvá až třicet minut.