Léčivé působení hub jsou známy například v tradiční čínské medicíně. I moderní studie dnes potvrzují jejich výjimečné účinky při podpoře imunitního systému, ochraně organismu před infekcemi, volnými radikály a zhoubným bujením. Houby jsou zároveň vhodnou náhražkou masa pro vegetariány a vegany, kteří mohou trpět nedostatkem některých složek stravy. V České republice jsou houby navíc oblíbenou pochoutkou a sběračskou vášní.

Hlíva ústřičná

Tuto zázračnou houbu nalezneme i v naší domovině. Latinský název Pleurotus ostreatus vychází z její podoby – pleurotus znamená rostoucí bokem, ostreatus pak poukazuje na tvar připomínající ústřici. Hlíva je dřevokazná houba, která roste v chladnějších zeměpisných pásech na poškozených a mrtvých listnatých stromech, z nichž rozkladem dřeva získává potřebné živiny. Ve volné přírodě na ní narazíte od konce léta až do zimy, nejčastěji na bucích, vrbách, ořešácích, břízách, topolech nebo jeřabinách. Je nedílnou součástí asijské kuchyně.

Smrkový sirup posílí imunitu. Jeho příprava je snadná
Smrkový sirup posílí imunitu. Správná chvíle na jeho výrobu nastává právě nyní

Skrývá řadu biologicky aktivních látek, například aminokyseliny, mastné kyseliny, vitaminy, minerály, stopové prvky a především betaglukany, které mají mimořádně povzbudivý vliv na imunitu, krvetvorbu a regeneraci střev. Hlíva v surovém stavu nebo kvalitně usušená a extrahovaná za pomoci takzvané lyofilizace neboli sušení mrazem předá organismu zdraví prospěšné látky v té nejstravitelnější formě. K dosažení optimálních výsledků se doporučuje hlívu konzumovat každý den minimálně po dobu tří měsíců. Pomáhá při vysokém krevním tlaku, zvýšeném cholesterolu a působí blahodárně i na srdce. Ačkoli hlíva pochází z Asie, dnes se s ní běžně setkáte po celém světě. U nás jí můžete jednoduše pěstovat i doma nebo hledat pod dubem nebo lípou. V kuchyni z ní uvaříte skvělý guláš a spoustu dalších dobrot.

Pýchavka

Houba, která přitahuje pozornost bílou barvou a někdy i obrovským rozměrem, je ze zdravotního hlediska velmi zajímavá. Přisuzovány jsou jí protirakovinné účinky, vhodná je při léčení urologických problémů nebo kožních potíží v podobě lihové tinktury. Pýchavky rostou od června do října v lesích všech typů, často se dají nalézt ve velkých skupinách. Pokud jsou při rozkrojení pevné a uvnitř bílé, můžete je bez obav jíst, samozřejmě po tepelné úpravě.

Zdroj: Youtube

Březovník obecný

Mezi hlavní účinky této houby patří podpora imunity, při dlouhodobém užívání i protinádorová prevence, lze ji použít i při doplňkové léčbě žaludečních vředů. Březovník patří mezi chorošovité houby, najdete ho na pařezech nebo kmenech břízy od května až do listopadu. Při sběru ho pečlivě prohlédněte, zda není napaden škůdci. Pokud ano, určitě ho nesbírejte. Houba by měla být bílá a nenarušená.

Tip: Účinky betaglukanů
Přírodní polysacharidy přirozeně se vyskytující v buněčných stěnách hub, sinic, kvasinek, obilovin a bakterií jsou ceněny pro svou schopnost posilovat imunitu, přispívat k odolnosti proti alergiím a zlepšovat metabolismus tuků i cukrů. K bohatým zdrojům betaglukanů patří kromě hub i obiloviny (oves a ječmen), kvasinky a mořské řasy. Studie na univerzitách jako Harvard, Tulane, Baylor nebo Kentucky ukázaly, že když se betaglukan užívá denně, dochází k optimálnímu stimulování makrofágů. To ve výsledku znamená maximálně vyladěný obranný systém.

Čaga – rezavec šikmý

Má dlouhou tradici používání v zemích Dálného východu, sibiřských oblastech a ve Skandinávii. Lze ji najít ve vzrostlých lesích v chladných oblastech severní Asie a Evropy. Nejkvalitnější druhy rostou na kmenech břízy. Čaga (chaga – lat. Inonotus obliquus) je dřevokazná houba z čeledi kožkovitých. Roste i na dalších listnatých stromech v severní Evropě, Rusku a také v chladnějších oblastech Asie a Severní Ameriky. V Rusku se využívá od 16. století, v Asii už několik tisíc let. První zmínky o využití čagy pocházejí ze severních oblastí Číny. Na západě v oblasti Sibiře a na Uralu se čaga popíjela jako čaj a mnozí lidé se tam dožívali věku až 100 let. Čaga obsahuje více než 200 různých biologicky aktivních látek a také vysoké množství melaninu, pigmentu, který se podílí na její barvě.

Cordyceps – housenice čínská

Ve velkých nadmořských výškách tibetských, čínských a nepálských hor roste housenice čínská neboli Cordyceps. Jedná se o druh houby parazitující na larvách hmyzu, zejména motýlů, které jí slouží jako zdroj živin. Pro Číňany byla housenice velmi vzácnou houbou. Věřilo se, že její konzumací získají lidé vitalitu, dosáhnou dlouhověkosti a zabrání nemocem. Housenice má schopnost posilovat imunitní systém, snižovat cholesterol, navíc posiluje celkovou fyzickou a psychickou kondici člověka. Nejčastěji se výtažek z houby využívá v kosmetice, kde zpomaluje proces stárnutí pleti. „Tato cizopasná houba je bohatým zdrojem betaglukanů, minerálů, stopových prvků i vitaminů. Chrání buňky před poškozením, a tím zachovává pleť pružnou, vláčnou a hladkou,“ objasňuje Renata Králová z e-shopu Království tianDe.

Margit Slimáková přednáší o výživě po celé republice
Abyste zhubli, nepotřebujete počítat kalorie, říká odbornice Margit Slimáková

Reishi - lesklokorka lesklá

Tato medicinální houba se nejen v tradiční čínské medicíně používá už celá staletí. Jako léčivo se užívá plodnice i mycelium, tedy vlákna spojující skupinu hub. Známá je i pod čínským jménem lingzhi a patří do skupiny chorošovitých hub. Plodnice jsou jednoleté, v mládí lesklé, proto získala český název. U nás se příliš nevyskytuje, neboť roste převážně v teplomilných oblastech. Houba reishi je ceněná pro obsah pestré škály léčivých substancí. Může pomáhat proti infekcím, plicním onemocněním a rakovině, snižovat stres a zlepšovat spánek. V Japonsku a Číně jsou léčivé houby více než 30 let schválené jako doplňková látka pro podporu imunity a součástí léčby onkologických pacientů. Mají rozsáhlou klinickou historii bezpečného použití samostatně i v kombinaci s chemoterapií. Reishi se běžně pěstuje a prodává jako potravina. V nezpracované formě je však trochu tvrdá a hořká. Extrakt – dehydratovaný houbový prášek – je až desetkrát účinnější než samotná houba.

Shiitake – houževnatec jedlý

Lupenatá dřevokazná houba se nejčastěji pěstuje v Japonsku na kmíncích stromů rodu Pasania. Léčebné účinky se využívají více než dva tisíce let. Houževnatec v našich lesích nenajdete, ale můžete si zakoupit substrát a vypěstovat si ho třeba ve sklepě nebo v garáži. Dá se také sehnat v obchodech se zdravou výživou nebo v prodejnách s bylinkami sušený nebo v kapslích. Má velmi specifickou plnou chuť, mírně připomínající česnek. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitaminy skupiny B a vysoké množství vitaminu D, dále je bohatý na polysacharidy a bílkoviny s esenciálními aminokyselinami. Vykazuje silnou protinádorovou i protivirovou aktivitu a zlepšuje imunitu. Značně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak a má silné protisklerotické účinky. Také pomáhá tlumit nejrůznější příznaky alergií. Podporuje potenci, posiluje činnost žlučníku i jater, slinivky. Lze ho využít i k celkovému čištění organismu.

Tip: Kapky na snížení krevního tlaku, cukru a cholesterolu

1 lžíce sušené shiitake (nebo 2 lžíce čerstvé), 1 lžíce sušené kopřivy, 1 lžíce sušeného šišáku bajkalského, 1 lžíce sušených levandulových květů, 0,5 litru 60% lihu nebo ovocné pálenky.

Houbu smíchejte s bylinkami, zalijte lihem a nechte dva týdny na teplém místě louhovat. Denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky. Následně přeceďte, vymačkejte a tinkturu nalijte do skleněné lahve a uschovejte v lednici. Dopřejte si léčbu 3x denně po 30 kapkách ve 3 dl vlažné vody pod dobu 6 až 8 týdnů.