Vyplývá to z listopadových statistik Sdružení automobilových výrobců ACEA. Na základě těchto dat také zveřejňujeme galerii vozů, které v žebříčku těch nejúspěšnějších obsadily prvních deset pozic.

Lidé už opět kupují automobily o něco více. V listopadu se v 27 evropských zemích prodalo více než milion kusů nových osobních aut, což je oproti stejnému měsíci v loňském roce nárůst o 17 procent.

Velké Fordy nedostávají už dlouho od techniků TÜV dobré hodnoceníré vy
Jakým ojetinám se vyhnout? Přehledy z německých STK ukazují třeba na větší Fordy

Kategorie „čistých“ elektromobilů, rostla oproti stejnému období loňska o 30 procent. Jejich podíl na celkových registracích dosáhl více neý 17 procent. Přesto si drtivá většina lidí či firem stále kupuje modely se spalovacími motory. Podíl benzinových na celkovém výsledku 52 procent, na druhé pozici jsou s 28 procenty dohromady plug-in hybridy a elektromobily a „nafta“ má podíl už jen 16 procent.

V celkové roční bilanci bude většina zavedených značek v mínusu. Nárůst dozajista zaznamená Tesla, která však není členem ACEA a tudíž její bilance není v přehledu uvedena. Dalšími značkami, které letos oproti loňsku rostly, jsou pak z těch, jejichž roční prodejní objemy přesahují hranici alespoň 100 tisíc kusů, ještě Dacia (+ 16,5 %), Kia (+ 8,2 %) a Toyota (+ 6,7 procenta).

Pozice Toyoty sílí

Právě tato japonská značka se už dostala na pozici evropské dvojky. První je Volkswagen, který zatím letos zaregistroval v Evropě do provozu 1 076 000 vozů. Toyota pak zvládla za 11 měsíců překročit hranici 700 tisíc. Přeskočila tak tradiční dvojku, kterou býval Peugeot.

Volkswagen vládne poměrně neohroženě i přes to, že jeho letošní prodeje jsou v porovnání s těmi loňskými zhruba o deset procent nižší. Velmi podobně je na tom i Škoda Auto.

Značka Hyundai nabízí zájemcům solidní výběr v nižší cenové hladině
Přehled levných aut s automatickou převodovkou. Vybrat byste si měli u Hyundai

Statistika ukazuje i některé další zajímavosti. Například to, že Kia je letos o chloupek úspěšnější než její větší sesterská značka Hyundai a že „skokanem roku“ je v evropském měřítku značka Alpine, protože se její prodeje meziročně zvýšily o 39 procent. Ta ovšem vyrábí jen několik tisícovek vozů během 12 měsíců.

V pořadí nejžádanějších modelů měla v listopadu tři své vozy německá automobilka Volkswagen, dva pak Toyota.