Vše začalo u ubytovny v Křični, kdy se 30 a 20letý muž rozhodli zajet do Pardubic. Neměli ale čím a tak před domem rozbili okno zaparkovaného vozidla a pokoušeli se jej nastartovat spojením drátů. Uspěli až v šestém vozidle a tím dojeli do Pardubic. Zde si jich ale všimli policisté Pohotovostně eskortního oddělení a vůz stojící v zastávce autobusu na ulici kpt. Bartoše se rozhodli zkontrolovat.

Cizinci ze zastávky odjeli a nenechali se rušit ani tím, když se je hlídka pokusila zastavit. Na rozsvícené majáky nijak nereagovali a klidnou jízdou obkroužili kruhový objezd u obchodního domu Uni Hobby a vraceli se zpět do Polabin. K jejich smůle ale v protisměru potkali další policejní automobil. Policisté vzápětí vůz zablokovali, načež se cizinci dali na útěk mezi domy.

„Policisté je začali pronásledovat a zanedlouho oba muže za použití donucovacích prostředků zadrželi. Při zákroku byl zraněn na ruce jeden ze zasahujících policistů,“ uvedla mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Ten je doteď v pracovní neschopnosti.

Ztraceni v moři aut. Na sídlištích to hasiči zažívají doslova a do písmene.
Sídliště? Pro hasiče noční můra. Na zásah často chybí prostor

Pozdější pohovor se zadrženými ukázal, že řidič vozidla za volantem seděl pod vlivem alkoholu – nadýchal 0,53 promile alkoholu. A pozornosti policistů neušlo ani rozbité okénko na straně řidiče. Protože střepy byly nasypané uvnitř vozidla, pojali podezření, že auto bude kradené.

„Vozidlo jako kradené sice hlášené nebylo, ale jen proto, že majitel to dosud nezjistil. Policisté po chvíli zjistili, kde dvojice vůz sebrala. To ověřila hlídka z oddělení Lázně Bohdaneč, která před uvedenou ubytovnou našla pět poškozených vozidel. Za výše uvedené trestné činy jim může hrozit až dva roky odnětí svobody, v případě muže, který policisty napadl se jedná až o čtyřletý trest odnětí svobody,“ dodala Markéta Janovská.