Bývalá kadeřnice Štěpánka Bažantová dostane od Pardubic téměř 320.000 korun za ušlý zisk, který jí způsobila v roce 1999 oprava kanalizace ve Sladkovského ulici, kde měla svůj salon. Další stovky tisíc korun získá na úrocích z nezaplacené částky. Rozhodla o tom v odvolacím řízení pobočka krajského soudu.

Spor se vleče

Přestože se spor vleče už 13 let, Bažantová dosud žádné peníze od radnice nedostala.
Kvůli rozkopané ulici s uzavřeným vjezdem a bez spolehlivě zajištěných lávek se zábradlím přes výkopy ztratila Bažantová zákazníky. Po městě požadovala původně více než 638.000 korun, v čemž byla i úhrada úroků z úvěru, který si musela vzít na překlenutí finančních obtíží. Soudy jí nakonec přiřkly polovinu.

Nyní soud potvrdil dřívější rozsudek na nároky Bažantové plus úroky ve výši 20 procent od května 1999 do zaplacení. Podle výpočtu ČTK by měla dostat na úrocích za 13 let asi 800.000 korun.
„Čekali jsme na rozhodnutí Nejvyššího soudu, kam jsme se obrátili s dovoláním, a také na rozsudek o úrocích a úhradě soudních výloh, které jsou značné," konstatoval právník magistrátu Radim Vávra.
Zaplacení vysouzených peněz Bažantové by podle něj už nyní nemělo nic bránit.

Skoro na lopatkách

„Tenkrát mne to dostalo skoro na lopatky, navíc se k tomu později přidaly i zdravotní obtíže," nechala se slyšet Štěpánka Bažantová, která je dnes už v důchodu.
Město Pardubice ani Bažantová nemají nárok na úhradu na náklady řízení u okresního soudu. Pardubická radnice má zaplatit ženě skoro 13.000 korun za náklady odvolacího řízení u krajského soudu.

Nelze se odvolat

Obě strany sporu pak musejí nahradit státu náklady spojené s dokazováním, například znaleckým posudkem, každý ve výši 6600 korun. Proti rozsudku se nelze odvolat.