Restituent Jerome Colloredo-Mannsfeld uspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ve sporu s Českem o vydání mobiliáře renesančního zámku Opočno. Evropský soud ve čtvrtek prohlásil, že české soudy porušily jeho práva na spravedlivé soudní řízení tím, že mu nedaly možnost dokumenty o zabavení zámku z roku 1947 prostudovat.

Colloredo-Mannsfeld se na základě rozsudku Evropského soudu bude domáhat obnovy řízení u českých soudů. Informoval o tom advokát Colloredo-Mansfelda Libor Kasl. Restituční spory o Opočno trvají 25 let. Colloredo-Mannsfeld, kterému již byl dříve vydán rodový majetek v západních a středních Čechách včetně zámku Dobříš, se vydání mobiliáře domáhal se svojí sestřenicí Kristinou Colloredo-Mansfeldovou. Ta se samostatně, zatím neúspěšně, domáhá u českých soudů vydání samotného zámku Opočno.

Ve věci už 24 let staré žaloby na vydání opočenského mobiliáře české soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však, včetně Nejvyššího a Ústavního soudu, před několika lety s konečnou platností nárok na vydání celého zbylého mobiliáře zámku zamítly.

Colloredo-Mannsfeld se proto poté obrátil k Evropského soudu pro lidská práva. Ten v rozsudku podle Kasla konstatoval, že „české soudy vůbec nedaly stěžovateli možnost vypořádat se se zásadním důkazem, na kterém založily svá negativní rozhodnutí". Colloredo-Mannsfeld teď bude podle Kasla žádat obnovu řízení tak, aby jeho otázka vydání mobiliáře byla českými soudy řádně projednána.

Vleklý spor Kristiny Colloredo-Mansfeldové o samotný zámek bude mít pokračování u Nejvyššího soudu, kam se dědička dovolala po dubnovém negativním rozhodnutí hradeckého krajského soudu.

Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.