Jejich neoprávněný příjem odhalili na pardubickém úřadu práce. Momentálně se policie zajímá o čtyři osoby, které se neoprávněně obohatily. „Šlo o relativně nízké částky, které ale naplňují podstatu trestného činu podvodu. Konkrétně se mělo jednat o částky 7100, 6500, 11 000 a 10 400 korun," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Případy, které policisté vyšetřují, jsou například pobírání rodičovského příspěvku na dítě, které ale bylo svěřeno do péče jiné osobě. Další člověk, o kterého se policie zajímá, zase pobíral dávky v hmotné nouzi, ale přitom docházel do zaměstnání.

„Kontrola výplaty dávek se provádí průběžně. K odhalení dojde většinou tak, že nám klient nesdělí zásadní skutečnost, která její výplatu podmiňuje. My se to dovídáme tak, že dotyčný například nastoupí někde do zaměstnání. V takových případech ihned zasíláme předpis náhrady škody a žádáme navrácení příspěvku. Pokud oslovený nereaguje, předáváme věc policii a státnímu zastupitelství," vysvětlil způsob kontroly Petr Klimpl, ředitel pardubického úřadu práce. Neoprávněných výplat sociálních dávek takto úřad odhalí do roka více. Existují ale i další metody.

„Děláme i namátkové kontroly na výplatu jednotlivých dávek. To se týká od tří do semi procent vzorku, což je sice malé číslo, ale třeba jen v případě dávek na dítě to je 15 000 provedených kontrol," dodává Petr Klimpl.