Jen za poslední měsíc jich bylo patnáct. Nejčastěji mizela kola na Masarykově náměstí, třídě Míru nebo Palackého ulici.

„Šlo o dvojici pachatelů – muže a ženu – kteří v centru Pardubic kradli jízdní kola a dopouštěli se i drobných krádeží v obchodech. Zatímco muž se specializoval na krádeže kol, žena zase v obchodech kradla zboží," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Dva pachatelé – muž snědé pleti ve věku 28 let a žena světlé pleti ve věku 32 let – utráceli veškeré peníze získané z prodeje kradených věcí za drogy. Zatímco muži kriminalisté prokázali způsobenou škodu ve výši 140 000 korun, u ženy je prokázaná škoda asi patnáct tisíc korun.

Kradené věci se u nich ani dlouho neohřály. Například kolo v hodnotě asi patnácti tisíc korun muž za pouhou hodinu prodal za pět set korun jen o pár ulic dál. „Podezřelý ve výpovědi uvedl, že nejvyšší cena, za kterou kradené kolo prodal, bylo sedm set korun. Šlo přitom o kola, která měla i více než desetinásobnou hodnotu," potvrdila  Maturová.

Osudnou se jim stala krádež v obchodě, kterou spáchala žena. Ta z regálu odcizila několik slunečních brýlí. Krátce po krádeži je ale zadržela policejní hlídka. Muž se ještě pokusil brýle ukrýt do křoví, ale bylo už pozdě.
Oba podezřelí nejsou policistům neznámí. U obou bylo kvůli vysokému riziku v pokračování trestné činnosti žádáno vazební stíhání. Od začátku roku je to již minimálně čtvrtá skupina pachatelů, která se specializovala právě na jízdní kola. Ta se v Pardubicích kradou denně. Jen pro ilustraci, za čtvrtek policie jenom v Pardubicích eviduje pět ohlášených krádeží.