Díky pozornosti školníka nedošlo před pardubickou základní školou na Závodu míru k děsivému činu znásilnění dvanáctileté dívky. O případu jsme vás již informovali.

Na dívku jdoucí do školy zaútočil třicetiletý deviant. Dívku už táhl směrem ke křoví, když jej vyrušil zásah pohotového zaměstnance školy.
„Ráno o půl osmé jsem jako každý den odemykal školu. Už v té chvíli jsme si všiml muže, který seděl před školou na betonové plastice, které říkáme Sluníčko. Snažil se dostat dovnitř do školy, ale to jsem ho zastavil. Když jsem s ním mluvil, bylo mi jasné, že je opilý. Něco blábolil, ale vykázal jsem ho pryč. A navíc dost podivně zapáchal," uvedl Pardubickému deníku Pavel Škvrna, který na Závodu míru dělá školníka už dva roky.

Podezřelý muž se od školy odšoural pryč. Jenže Pavlu Škvrnovi to přeci jen nedalo a jeho počínání se rozhodl sledovat. Naštěstí! Bylo asi 7:45 hodin.

Útok mu nevyšel

„Normálně stojím ve vestibulu školy a na prostor před školou bych neviděl. Tentokrát jsem ale kvůli tomuhle setkání vyšel ven. Spatřil jsem ho za křovinami, jak jde směrem k autobusovému nádraží. Jenže v jedné chvíli se otočil za holčičkou, zezadu ji uchopil zakryl jí ústa a táhl jí za ty keře," popsal následující dění Pavel Škvrna.

„Okamžitě jsem se k němu rozběhl. Bylo to pár desítek metrů daleko a tak jsem na něj křičel, ať toho okamžitě nechá. To ho asi polekalo, takže holčičku pustil. Křiknul jsem na ní, ať okamžitě běží do školy a pokračoval za ním. On mezitím shodil bundu a dal se na útěk směrem k autobusáku. Proti němu jela na kole paní, odhadem tak kolem padesátky. Musím ocenit její jednání, protože na něj snad ještě z jízdy skočila a povalila jej na zem. Pak už jsem ho doběhl a kleknul mu za krk a volali jsme policii. Už v tu chvíli jsme viděli, že je něco divně, protože jak se mu vyhrnulo tričko, ukázalo se, že má pod ním podprsenku, plavky a silonky," dodal Pavel Škvrna.

Nebezpečného devianta pak pardubická městská policie převezla na záchytnou stanici. Nadýchal totiž přes 2,5 promile. A další překvapení nastalo, když jej na záchytce vysvlékali.

Kromě již zmiňovaných podprsenek a dámských plavek  se přišlo také na to, že pod silonkami má tento třicetiletý muž plenu plnou hnijícího syrového masa. To vzápětí putovalo na rozbor, zda se skutečně jedná o maso zvířecí. Zadržený muž, který má trvalý pobyt hlášený v Chomutově a pracoval jako hlídač v jednom pardubickém hypermarketu, pak zase na výslech ke kriminalistům. Těm se přiznal, že skutečně útočil s tím, že dívku znásilní.

Už je ve vazbě

„Policisté muže obvinili z trestného činu znásilnění ve stadiu pokusu. Za tento čin muži hrozí trest v délce trvání pěti až dvanácti let odnětí svobody. Soud také včera akceptoval návrh kriminalistů o umístění muže do vazby," uvedl mluvčí pardubické policie Lukáš Maier. "Vazební důvody v tomto případě byly dva - možné vyhýbání se trestnímu řízení ze strany obviněného a především zamezení opakování této trestné činnosti," doplnil.