Jen za letošní rok se v Pardubickém kraji podařilo celníkům zadržet 4100 tablet. Ne, nevypukla tu žádná epidemie. Z těchto léků by totiž bylo možno vyrobit až čtvrt kila drogy pervitin a to je přibližně 2500 dávek.

„Největší letošní zásilka čítala 2 100 tablet. Pašoval ji muž se svou družkou ve schránce pod sedadlem osobního auta. Dosud rekordních 100 000 tablet určených k výrobě omamných látek se podařilo odhalit v dutinách karoserie bulharské dodávky. Šlo ale o případ, který se stal už v lednu 2015 nedaleko Svitav,“ říká Václav Kánský, tiskový mluvčí Celní správy v Pardubickém kraji.

Stejným způsobem se vozí také marihuana. Té od začátku roku celníci zajistili přes 250 gramů. „Prozatím vévodí zásilka se 70 gramy sušeného rostlinného materiálu, kterou převážel mladý pár modrou felicií. V roce předchozím ale celníci zadokumentovali případ nelegálního převozu rekordních deseti kilogramů sušeného konopí, které dva mladíci vydávali za technické. Obsah účinné látky však prokázal opak," uvedl Kánský.

Ostatní drogy se už v celních statistikách objevují jen jako jednotlivé položky. „Poslední zásilka, kterou celníci evidují, jde na vrub šestadvacetiletému Belgičanovi a jednadvacetileté ženě z Ukrajiny. Cestou na technoparty pašovali osm gramů amfetaminu, pět dávek LSD a sáček s rozdrcenou tabletou extáze. Za toto protiprávní jednání jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody," uzavírá Václav Kánský.