Pardubická policie pátrá po dvou mladících, kteří se dopustili krádeže.

Zatím však paradoxně může vyšetřovat jen okradenou. Proč?

Dvojice mladíků vylezla na balkon bytu pětaosmdesátileté důchodkyně, odkud jí odcizili dva květináče s rostlinami konopí.

Seniorka si krádež nenechala líbit a vše šla oznámit na policii. A ta sice začala hledat jak ony dva pachatele, tak také nic netušící seniorku, která marihuanu na balkoně pěstovala.
Zákon v tomto případě hovoří jasně – pěstování těchto rostlin není legální.

I když asi pardubičtí policisté nepochybují o tom, že důchodkyně rostliny pěstovala skutečně jen za účelem výroby vlastní léčivé masti na klouby, museli zahájit příslušná šetření i s okradenou seniorkou.

„Spousta lidí se mylně domnívá, že mít doma pět rostlinek je legální, ale to je omyl. Pěstování konopí není v naší republice až tak zlegalizované. Buď se jedná o přestupek, nebo dokonce o trestný čin. O trestný čin jde i tehdy, pokud obsah THC v jedné jediné opečovávané rostlince překročí určitou hranici. Jsou tu ale i mnohé další aspekty, které odhalené případy pěstování konopí následně dělí na přestupky a trestné činy," vysvětluje obsáhle tisková mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Policisté ale především hledají ony dva zloděje, kteří se vloupali seniorce na balkon. Jejich počínání a několikeré obcházení jejího balkonu totiž celou dobu snímala bezpečnostní kamera, o čemž zřejmě ani jeden z výtečníků neměl tušení.

Místo ve vnitrobloku domu na Palackého třídě si nejprve objeli na jízdních kolech, poté si terén pěšky obešli a když viděli, že je „vzduch čistý" jeden z nich vylezl po hromosvodu na balkon do prvního patra, odkud rostliny hodil svému kumpánovi.
„Pokud máte jakékoliv informace, které by nás přivedly ke konkrétním osobám, kontaktujte prosím kolegy z Obvodního oddělení Pardubice 1 na čísle 974 566 651," vyzývá Eva Maturová.