Zasáhl do verdiktu policejní inspekce vyšší zájem?
Diskutujte pod článkem

Je to škoda, ale nic není ztracené, reagují příznivci nejznámějšího českého vězně a novodobého mučedníka Jiřího Kajínka, jehož případ policejní inspekce odmítla znovu otevřít.

„Je to dlouhá doba, dalo se čekat, že inspekce na nic nepřijde. Nemám úplnou důvěru k tomu, když policisté řeší policisty. Víc si slibuji od projednávání žádosti o obnovu procesu, ve které advokát Tomáš Zejda plzeňskému soudu 10. ledna předloží nové důkazy,“ reagoval pro Deník Lukáš Charvát, správce webu na podporu Jiřího Kajínka.

Podle policejní inspekce neexistují žádné nové důkazy, že by v roce 1993 v borských serpentinách vraždili policisté a nikoliv doživotně odsouzený Kajínek. Inspekce se kauzou zabývala od března na základě trestního oznámení podnikatele Phillipa Janýra, který upozornil na nahrávku telefonátu z loňského června mezi Charvátem a v té době anonymním volajícím. Tím byl bývalý policista, podle něhož z odposlechů vyplývá, že nevraždil Kajínek, nýbrž policisté. Inspekce muže podrobila výslechu, ten ale podle ní nepřinesl nic nového.

„Bývalý policista mohl dostat strach a nechtěl mluvit. A i kdyby mluvil pravdu, ty odposlechy mohly být už dávno skartované, materiály se skartují po pěti letech,“ dodal Charvát.

Zopakoval, že asi bude nějaký vyšší zájem, aby pravda nevyšla najevo. Na ministra vnitra Radka Johna, který na nesrovnalosti v případu Kajínek sám jako televizní reportér před lety poukázal, se přitom nezlobí. „Možná chtěl zůstat stranou a nechat vyšetřování inspekce volný průběh. Zasahováním by si mohl jen uškodit,“ míní Charvát.

V Kajínkově rodných Prachovicích nedaleko Třemošnice vzbudilo stanovisko inspekce negativní ohlasy. „Ne snad, že by Kajínkovi lidé přímo fandili, spíš jim vadí, že mu soudy ty vraždy pořádně nedokázaly,“ řekla starostka Prachovic Bohuslava Čepová.

Nové důkazy, které hodlá Zejda předložit soudu v žádosti o obnovu procesu, nechtěl Charvát specifikovat. „Nijak nesouvisí s nahrávkami. Víc ale z pochopitelných důvodů neprozradím, neřekli jsme je ani inspekci,“ uzavřel Lukáš Charvát.