Krade jako straka. Ale vybíravá straka. Pardubičtí strážníci se za posledních několik měsíců takřka pravidelně potkávají se zlodějem, který vůbec netroškaří. Poslední úlovek měl hodnotu třiceti čokolád, které se pokoušel odnést 
v batohu. Nepronesl.
Obvyklý postup v takovém případě je navrácení zboží, vysoká bloková pokuta a vykázání z prodejny. Jenže tento zloděj rozhodně není žádný troškař.

Krade a krade. Tohoto pachatele potkávají strážníci
v Pardubicích pravidelně.

„Záznamy jeho krádeží tu máme jako přes kopírák téměř každý měsíc. Vždy jde o větší množství potravin a zpravidla o jeden druh. Jsou to již zmíněné čokolády za dva tisíce tři sta korun, bylo to čtrnáct konzerv tuňáka a dvě čokoládové tyčinky za čtrnáct set korun. Jako další byly třeba šunkové konzervy a tak můžeme pokračovat," uvádí mluvčí pardubické městské policie Lenka Uskobová.

Pachatel krádeží se pohybuje v komunitě místních bezdomovců – narkomanů. Sortiment a množství kradených potravin nabízí různá vysvětlení.
Mezi nimi i to, že zboží 
s největší pravděpodobností končí v malých prodejnách potravin typu večerka výměnou za peníze na drogy.

Jenže. Od letošního října platí nový zákon o přestupcích. Ty se teď celostátně evidují a sčítají.

Strážníci při recidivě už neukládají další pokutu, ale pachatele posílají do správního řízení, kde jim hrozí vyšší tresty. V tomto případě by byla možná pokuta až do výše 30 tisíc korun a uložit lze i zákaz pobytu.
Mezi zloději v Pardubicích by šlo o jeden z prvních tak-to řešených případů.