Pardubická městská policie ve spolupráci se státní policií a zástupcem pátého městského obvodu původně vyrazila na kontrolu hospod a barů na Chrudimské a Palachově ulici. Stížnosti občanů městské části upozorňují právě na to, že v souvislosti  s provozem restauračních zařízení dochází k narušování veřejného pořádku a podávání alkoholu mladistvým.

„Ve všech vybraných prostorách, které strážníci v pátek prošli, se žádné z takových podezření nepotvrdilo. Kontrola ale nebyla ojedinělá, s příchodem jara chceme takových krátkých akcí spustit více, aby se nastavila pravidla pro fungování v letních měsících, kdy se otevřou zahrádky," uvedl na místě ředitel městské policie Rostislav Hübl.  Kromě Palachovy ulice se ale hlídky strážníků vydaly prověřit i jiná problémová místa.
Zatímco plánovaná akce vyšla naprázdno, neplánovaná kontrola ulic Svítkova přinesla zajímavé výsledky.

Před zdejší základní školou strážníci našli skupinu zdejší mládeže. Rychlá prohlídka místa jejich pobytu odhalila igelitovou tašku s několika rostlinami sušeného konopí, která tam podle tvrzení všech zúčastněných „už ležela a ničí není". Další z mladíků se při prohlídce kapes a batohu postupně rozpomínal, kolik další marihuany ještě potřebuje pro svou osobní spotřebu a byl předán s celým nákladem hlídce státní policie.

Tři dívky a jeden chlapec mladší osmnácti let pak absolvovali dechovou zkoušku, ve které obstála pouze jedna z dívek. Čtyři plnoletí mladíci, kteří alkohol ostatním podávali, byli na místě odměněni tisícikorunovou pokutou.
„U všech mladistvých budou informováni rodiče a také příslušný úřad.  Nutno ale podotknout, že se s touto skupinou nesetkáváme poprvé," prohlásila velitelka čtvrtého obvodního oddělení Leona Barešová.