V České republice je až třikrát pravděpodobnější, že se vám do vozidla někdo vloupá, než že vám je odcizí.
Právě v těchto měsících, kdy je motoristická sezona v plném proudu, riziko takové nepříjemnosti nejvíce roste. Značné  nebezpečí pak skýtá návštěva Prahy.

Menší pravděpodobnost, že se z obhlídky pamětihodností vrátíte k vykradenému autu, pak máte na východě a západě Čech.
Pozor na koupalištích, památkách a v kempech

„Krádeže cenností či vnitřního vybavení z aut na parkovištích u velkých sídlišť nebo obchodních center jsou celoroční problém. Zde jsou počty hlášení pojistných událostí víceméně konstantní," řekl Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny a dodal, že v letních měsících se  pro zloděje objevují nové lákavé „destinace" jako jsou odstavná parkoviště u koupališť, historických památek nebo v kempech.
Nejaktivnější jsou zloději v Praze a přilehlém okolí Středočeského kraje. Dále pak na Moravě. Tedy v lokalitách s velkými městy.
Naopak nejméně vloupání se stává v krajích, kde jsou spíše menší sídla jako v Královéhradeckém a Pardubickém kraji,  Kraji Vysočina a na Karlovarsku.

„Výsledky samozřejmě korespondují se zalidněností, počtem velkých měst, hustotou aglomerace či počtem velkých parkovacích ploch v daném kraji. Tak trochu výjimkou je v tomto směru Ústecký kraj, kde ovlivňují statistiku i jiné parametry," uvedl Král.

Vykradený vůz 
= dvojnásobná škoda

Škoda na autě často přesáhne cenu odcizených věcí. „Je to nepříjemný paradox, ale pravdivý. Výměna a oprava rozbitého okna vyjde často až na několikanásobek hodnoty ukradených věcí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se zloděj  dostane do auta takzvaně na zkoušku. A přestože nic cenného neukradne, zanechá za sebou nejen škodu, ale také starosti s uvedením auta do původního stavu," konstatoval Jaroslav Král.

Jednou z možností, jak ales-poň zmírnit následky nepříjemné zkušenosti, je svůj majetek zabezpečit –  pojistit se proti riziku vandalismu a odcizení.

Lidé, bděte! Prevenci neradno podceňovat

„Nejde o nikterak drahou záležitost, řádově to jsou stokoruny ročně," řekl Král s tím, že důležitá je  prevence. Jde především o to zloděje odradit. Buď kvalitním zabezpečovacím systémem, to platí zejména  pro luxusnější vozy, nebo jednoduše nedávat záminku do auta se „podívat". To znamená nenechávat tašky, elektroniku a další věci v autě tak, aby byly zvenčí vidět.

A hlavní pravidlo je:  v autě nic cenného nenechávejte, a to ani když ho opouštíte jen na pár minut.
Další radu přidal  hradecký policejní mluvčí Jan Čížkovský. Člověk podle něj nemá být lhostejný a měl by sledovat okolí na parkovišti. „Lhostejnost zlodějům totiž nahrává. Proto by si lidé měli všímat  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaparkovanými vozidly, volejte ihned  na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost, například vašich sousedů, ochrání vozidlo právě vám," řekl  mluvčí Jan Čížkovský.