Kriminalistům z Vysočiny se podařilo objasnit dva roky staré loupežné přepadení banky v Jihlavě.
Na svědomí je má podle detektivů třiačtyřicetiletý muž z Ostravy Poruby.

Loupil i na Pardubicku

Kromě toho se pod tíhou důkazů přiznal k dalším třem přepadeným bankám v jižních Čechách a na Pardubicku. Na místo činu vždy přijel a odjel na jízdním kole. Z bank si odnesl bezmála čtyři miliony korun. Podobný lupič cyklista skončil u soudu před dvěma lety.

„Podezření, že by mohl mít banky na svědomí tentýž pachatel, měli policisté už dlouho. Všechna přepadení měla podobný scénář a shodoval se i jeho popis,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.
Vysočinští detektivové proto začali spolupracovat s kolegy ze sousedních krajů a jejich analytická mravenčí práce se jim vyplatila.

Kolo, pistole, rychlý skok za přepážku

Lupič při svých výpravách vždy použil jízdní kolo, nosil totéž oblečení a maskoval se šátkem přes obličej, vyhrnutým límcem, rybářským kloboučkem či čepicí. Pracovníkům banky vyhrožoval pistolí a k penězům se dostal po přeskočení přepážky pokladny.

První přepadení se odehrálo v květnu 2010 v Jindřichově Hradci, kde si z pobočky Komerční banky podle policie odnesl 550 tisíc korun.
O čtyři dny později přepadl pokladníka Komerční banky v Hlinsku. Odnesl si plechovou kazetu se 140 tisíci korun. 
O deset dní později se mu v Kaplici podařilo v pobočce Volksbank uloupit milion a sto tisíc korun.

V listopadu si vyhlédl tutéž banku, ale v Jihlavě. Přeskočil přepážku u pokladny a zmocnil se milionu a šesti set tisíc korun. „V Jihlavě ohrožoval neřízeným pádem přes přepážku pokladny pracovníka banky,“ podotkla Dana Čírtková.

Osudové přepadení pošty v Rovensku

Lupič pokaždé použil pánské kolo tmavé barvy. V Hlinsku ho nechal na odlehlém místě. Kriminalistům se na základě svědectví podařilo sestavit portrét podezřelého muže. Nedařilo se jim ale lupiče cyklistu dopadnout.

Až loni v květnu zadrželi kriminalisté v Semilech člověka, který přepadl poštu v Rovensku pod Troskami.
„Zjistili jsme, že dotyčný už byl za podobné přepadení odsouzen. Po důkladném vyhodnocení stop a věcí, které měl u sebe, jsme s kolegy začali tušit, že bychom mohli mít toho pravého,“ popsal Pavel Kubiš z krajského policejního ředitelství v Jihlavě.

Muž z Ostravy se pak ke všem přepadením přiznal. Uloupené peníze naházel do hracích automatů. Nyní je ve vazbě a hrozí mu až dvanáctileté vězení.
Před dvěma lety poslal Okresní soud v Třebíči na šest let do vězení jiného lupiče cyklistu, šestatřicetiletého Jiřího Kropáče z Damnic na Znojemsku. Od roku 2006 do roku 2010 si dvanáctkrát, většinou na kole, vyrazil pro peníze do některé z poboček České spořitelny a Komerční banky na jižní Moravě a Vysočině. Až na výjimky se příliš nemaskoval, zpravidla hrozil pistolí a předkládal lístek s výhrůžkou a požadavkem na vydání peněz.