Začalo to obyčejnou kontrolou. Díky pozornosti pardubické policejní hlídky ale za pár minut v Pardubicích skončil gang zlodějů aut, po kterém policisté na Hradecku pásli už dlouho.

Kolem půlnoci se policejní hlídka otáčela na křižovatce ulic Bělehradská a Kosmonautů za vozidlem VW Passat.  Policistům se na něm něco nezdálo a instinkt opět nezklamal. Řidič okamžitě šlápl na plyn a začal ujíždět. Policisté auto dostihli vzápětí. V ulici Nová – s běžícím motorem, prázdné a s vytrženým zámkem a spínací skříňkou. Řidič zmizel, ale to hlavní mělo teprve přijít.

A máme tu „bingo"

Druhá hlídka, která jela kolegům na pomoc, totiž na Hradecké ulici zpozorněla. Policisté potkali další vozidlo značky passat a na náhody se jim věřit nechtělo. Tentokrát řidič zastavil. Hlídka se ale nespokojila s obyčejnou kontrolou dokladů, ale prohlédla si vozidlo celé. A policisté si v té chvíli mohli říci: „Bingo!"

V kufru vozidla a na zadních sedadlech ležel batoh a tašky. V nich se ukrývaly spínací skříňky, řídící jednotky, rušiče GPS satelitního vyhledávacího systému a další součástky umožňující obejít elektronické zabezpečení vozidel volkswagen. Místo uprchlého „pěšáka", který měl s kradeným autem odjet do garáže, zadržela hlídka vozidlo, které gangu zlodějů sloužilo jako základna. Jeho řidič krátce poté putoval rovnou do vazební věznice.

Případ si vzápětí převzala Policie Hradec Králové, která po tomto gangu už delší dobu šla. Vše se odehrálo začátkem letošního června. Redakce Deníku ale vyhověla přání policie a o případu neinformovala, aby kriminalisté získali čas na pochytání zbytku gangu.

Škody za miliony

„V současné době na rozkrytí trestné činnosti stále ještě pracujeme spolu s kolegy z Pardubicka. V této chvíli je jedna osoba stíhána vazebně, a to pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti," uvedla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Škody, které se organizovanému gangu podařilo napáchat do doby, než je takhle nečekaně zarazili pardubičtí „hlídkaři", zatím nejsou přesně sečteny. Půjde ale o miliony korun.