Naštěstí pro všechny zúčastněné nešlo o skutečný granát, ale o takzvanou trubkovou bombu. Tu si mladík zhotovil doma již dříve. Ještě víc šokující než použití výbušniny však byl důvod proč ke všemu došlo: mladíka nechtěli kamarádi vzít ke hraní stolního fotbálku! Ten se proto rozzuřil natolik, že se odebral domů, sebral připravenou výbušninu, vrátil se na diskotéku a do chodbičky, kde se nacházela jak zmíněná hra, tak také asi dvacet lidí, ji vhodil. Hliníková trubka se zápalnou šňůrou naplněná zřejmě střelným prachem a kovovými úlomky zazvonila o podlahu a vybuchla.

Za normálních okolností by  něco podobného skončilo strašným masakrem. Nálož ale naštěstí nebyla tak silná.
„Zdravotníci na místě ošetřili pouze dva lidi s povrchovými zraněními. Jejich stav nevyžadoval ani převoz do nemocnice," potvrdila mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Zranění byla způsobena  drobnými střepinami, které poškodily i zdi v chodbě. Většinu jich naštěstí zvládlo zastavit oblečení nebo boty návštěvníků.

Opilý útočník

Pachatele útoku policisté převezli na záchytnou stanici, kde si jej ráno rovnou vyzvedli kriminalisté. Měl v sobě totiž 1,8 promile. „V této chvíli policisté zatím čin prověřují jako výtržnictví  a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. Kvalifikace se však může ještě změnit. Zbytky zajištěné výbušniny budou zkoumat pyrotechnici," dodala Eva Maturová.

Pachatel je volný

Kasalického „bombermana" už policie v pondělí pustila domů. Rozhodující pro vznesení obvinění bude až pyrotechnická expertíza. V tomto případě  mladík ale mohl při troše dobré vůle vyfasovat i obvinění podle paragrafu 311 za teroristický čin. Tam se totiž říká, že se ho dopustí ten, kdo: „..vydá lidi v obecné nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví tím, že způsobí škodlivý účinek výbušnin nebo jiných nebezpečných látek.."

Bomba proti lidem

Trubková bomba má totiž na rozdíl od podobných výbušných zařízení jeden jediný účel: zranění či usmrcení osob rozptýlenými střepinami. Domácí výrobu takového typu výbušniny tak lze za výtržnictví považovat asi jen těžko. Stejně jako jeho použití proti skupině lidí v uzavřeném prostoru. To, že nálož neměla dostatečnou sílu, aby citelně zranila nebo i zabíjela, je jen štěstí, v žádném případě ale ne polehčující okolností! Příští pokus už může vyjít…


V souvislosti s Kasalicemi však nejde o jedinou událost. V neděli ráno havaroval v Rohovládově Bělé osobní automobil se dvěma mladíky. VÍCE O NEHODĚ SE DOČTETE ZDE