Pardubicemi koluje nová „zaručená zpráva" o tom, že se v Paláci chystá teroristický útok. Na facebooku si tuto fantastickou novinku přeposílají lidé s varováním, co kdyby to byla pravda. Že nese veškeré známky smyšlené zprávy čili HOAXu? Nevadí.

UPRAVENÝ HOAX

„Tuto historku jsme zaznamenali a zabýváme se jí. Není vyloučeno, že může jít pouze o variaci na poplašnou zprávu, která se začala šířit internetem počátkem srpna a kterou už komentovalo policejní prezidium. Nyní ji zřejmě někdo upravil i pro Pardubice," uvádí mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

MUSLIMKA A MOBIL

O co jde? O příběh, kdy údajná známá známé našla peněženku (v případě Pardubic má jít o mobilní telefon) a poctivě ji vrátila majitelce. Žena v burce, v jiné verzi muslim, který uměl česky, nabízeli nálezné. To pochopitelně uvědomělá známá známé odmítla. Proto jí údajně vděčná muslimka alespoň řekla, že jí dá radu cennější než peníze. Ať v září nechodí do nákupního centra AFI – to je dnes již bývalý název Paláce Pardubice. Změnu názvu obchodního centra tak pisatel zřejmě ještě nezaznamenal. Na tom, že jde o evidentní blábol, to ale nic nemění.

Podobnou poplašnou zprávu totožného obsahu už letos dementovala policie 
v Plzni, následně i pražské policejní prezidium. V původní verzi a v jiných městech místo měsíce září figurují například i loňské Vánoce.

Lidé, myslete…Pardubicemi koluje další „zaručená zpráva" z facebooku. Každý muslim ví dopředu, kde bude další teroristický útok. Všichni teroristé jsou totiž muslimové, tvrdí to přece i náš prezident a ten by nikdy nelhal. Že je to přesto stupidní lež? Nevadí! Je proti muslimům či uprchlíkům, tak to musí být „pravda". Podobné (ne)myšlení, že za vše zlé mohou „oni", už jednu tragédii spustilo. Druhou světovou válku…