Češi ten den oslavovali 30 let svobody, zatímco v ubytovacím zařízení došlo k otřesnému trestnému činu. Záchranáři byli přivoláni k dvěma mužům, kteří leželi v kaluži krve. Oba utrpěli vážná bodná zranění a zdravotníci je už nemohli zachránit.

Fyzické potyčce předcházelo pití alkoholu a několik konfliktů. „Na oba poškozené současně zaútočil nožem s čepelí dlouhou nejméně 14 centimetrů,“ píše se v obžalobě. Jednoho z mužů bodl devatenáctkrát, druhého sedmkrát. Server idnes.cz uvedl, že se Andrejev před soudem hájil tím, že jeden napadený na něho řval a navážel se do jeho rodiny. Dělníci si na něho poté prý počkali s nožem a vyhrožovali mu, on se jim ale ubránil.

Na ubytovně v Opatovicích nad Labem došlo ke dvojnásobné vraždě.
Ukrajince podezřelého z dvojnásobné vraždy už má policie

„Pořád na mě oba útočili, zahnali mě do kouta, tak jsem tím nožem každému zasadil tři, maximálně čtyři rány,“ řekl u soudu.

Poté zamířil do Prahy, odkud se chtěl dostat do Kyjeva. Na polsko-ukrajinské hranici ho ale zadrželi policisté.

Andrejev byl překvapený, když zjistil, že jsou muži mrtví. Tvrdil, že tolik úderů jim nezasadil. „Myslím, že tam byl ještě někdo další, kdo to udělal, a hodili to na mě. Nebo je ten někdo ještě víc pobodal, aby to nevypadalo jako sebeobrana,“ domníval se.

Podle soudkyně Anny Sobotkové se ale rozhodně nejednalo o sebeobranu. „Navíc jste zametal stopy a z místa utekl, i když jste věděl, že osoby mohou umřít,“ oponovala Sobotková.

Nakonec muže poslala na 18 let do vězení a na dobu neurčitou ho vyhostila z České republiky. Po poradě s obhájcem se muž se proti trestu i vině odvolal.