Na střeše jednoho z domů se usadil do půl těla nahý muž, který vulgárně pokřikoval na kolemjdoucí, rozebíral střechu a vrhal po chodcích tašky ze střechy. V ruce přitom třímal i teleskopický obušek.

Těsně vedle hlavy…

„Když se k místu pokusil přiblížit přivolaný policejní vyjednavač a s mužem rozumně a po dobrém promluvit, se zlou se potázal. Muž na střeše obrátil svou zlost proti němu a vší silou po něm mrštil tašku, která minula hlavu našeho vyjednavače jen o pár centimetrů," popsala mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Policejní vyjednavač se proto raději stáhl a ani opakovaný pokus o kontakt s mužem nebyl úspěšný. Jen vyvolal další vlnu vzteku. Příčinou jeho jednání měly být rodinné problémy.

„V té chvíli představoval muž ohrožení jak pro jeho vlastní zdraví, tak pro zdraví ostatních spoluobčanů. Protože policisté přes veškerou snahu již vyčerpali možnosti pro klidného urovnání situace, bylo rozhodnuto přivolat na místo zásahovou jednotku, aby se pokusila muže zpacifikovat, než ublíží sám sobě nebo jinému ," uvedla dále Eva Maturová.

Nevěděl o sobě

Policisté ze specializovaného útvaru už byli připraveni s žebříky a lezeckou výstrojí k akci, když nastal další obrat.

Muž na střeše možná poznal, že by další pobyt v tomto místě nemusel dobře dopadnout, možná se sám již svým počínáním unavil. Sám sestoupil ze střechy a vydal se dolů po schodech sám.
Policisté proto využili situace a muže co nejrychleji zpacifikovali, než se náhodou otočí zpět.

„Ukázalo se, že si ve svém vytržení zřejmě ani zcela plně neuvědomoval své předchozí jednání a po ošetření v sanitním vozidle si na něj ani nevzpomínal. Pacient byl předán na psychiatrické oddělení nemocnice," uzavřela Eva Maturová.