Neuvěřitelný případ zlodějské drzosti předvedl ve Svítkově devětadvacetiletý slovenský občan romské národnosti. Okrádanou ženu odbyl vysvětlením, že je tady na návštěvě.

Zloděj se vplížil do jednoho z domů a začal jej prohledávat. Skrze okno jeho činnost zvenčí sledovala ale také sedmdesátiletá majitelka domu. Ta doslova nevěřila svým očím, když viděla, jak se snědý muž suverénně prohrabuje skříní v obývacím pokoji. Žena spěchala dovnitř a na nezvaného lumpa vykřikla, co tady dělá. Ten si ale z toho, že byl přistižen, nedělal vůbec nic a starou paní odbyl prohlášením, že je tady na návštěvě a v klidu pokračoval v rabování.

Nepřestal krást

Důchodkyně, která pochopila, že ani její přítomnost zloději nezabrání v dalším řádění, se proto vydala pro pomoc k sousedům. To už ale zloděj na nic nečekal a z domu zmizel a vzal s sebou krabičku se zlatými šperky. Jenže ještě ve stejné ulici ve svém řádění hodlal pokračovat.

Vybral si jiný dům, do kterého se dostal, a i s užitím násilí se pokusil vyloupit spižírnu. Zde byl ale také vyrušen, jenže na útěku stihl sebrat pod oknem položené dvě hliníkové vodováhy.

V té chvíli již na místo mířilo několik policejních hlídek. Protože podle dosavadního dění nepatřil zloděj k nejbystřejším jedincům, zaměřili se policisté na pátrání v blízkém okolí. A to se jim také vyplatilo. V nedalekém zahradním domku policisté z hlídkového oddělení totiž našli, co hledali.

„Zadržený muž byl podroben dechové zkoušce, která ukázala necelé promile alkoholu. Byl proto nejprve převezen na záchytnou stanici k lékařské prohlídce. Protože však nebylo lékařem shledáno, že by mu hrozila zdravotní újma, byl následně převezen rovnou do policejní cely," uvedl mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Měl zákaz pobytu

Policejní prověřování zadrženého muže ale přineslo i další zajímavosti.
„U zadrženého bylo dále zjištěno, že se jedná na našem území o osobu nežádoucí. Měl totiž vysloven zákaz pobytu až do října tohoto roku. Policejní komisař mu proto druhý den sdělil ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu krádeže spáchané vloupáním a také maření výkonu úředního rozhodnutí. Za jeho skutky mu nyní hrozí až tříletý trest," doplnil Jozef Bocán.