Ztrátu finančních prostředků z účtu přišla oznámit na policejní stanici dvacetiletá žena z Holicka. Zmizet jí měla částka ve výši 15 tisíc korun.

„Na tuto skutečnost jí upozornila její banka, neboť odčerpáním peněz překročila svůj povolený výběrový limit. Dle sdělení byly peníze odčerpány na zaplacení služeb v rámci bezhotovostního platebního styku," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Jenže to nebyla ta nejzajímavější skutečnost celého vyšetřování. Když se policisté začali vyptávat, jak je možné, že se někdo dostal k její platební kartě, nestačili se divit.

„Policistům odpověděla, že platební kartu sama z obou stran okopírovala a přes sociální sítě zaslala muži, o němž policistům ani nedokázala říct, jak se jmenuje. Na dotaz policistů, proč to udělala, uvedla, že jí ani nepřišlo divné, že to po ní muž požaduje, protože ho 'letmo' zná a on si chtěl pouze porovnat svou kartu s její, zda jsou stejné," popsala šokující zjištění Eva Maturová. Profil dotyčného na sociální síti je samozřejmě už zrušený a najít a usvědčit pachatele tak bude přinejmenším obtížné.

Pro upřesnění dodáváme, že pro využití platební karty například pro platbu za zboží na internetu není třeba znát ani PIN kód. Platební portály chtějí znát platnost, číslo a třímístný kód (CVV či CVC) na zadní straně karty k tomu, aby byla platební transakce uskutečněna – což byl zřejmě i tento případ. Platební kartu proto ve vlastním zájmu neposkytujte neznámým osobám, třímístný kód na zadní straně karty radí někteří uživatelé zapamatovat stejně jako PIN kód a na kartě jej začernit či zalepit neprůhlednou páskou.