"To není obyčejný zámek, to je bezpečnostní zámek proti zlodějům a já vám ho teď namontuji. Posílá mě bytové družstvo, teď se ty zámky mění," s takovou nebo podobnou legendou už asi tři týdny obchází Pardubická sídliště "montér od družstva", který však zvoní výhradně na seniory. Má k tomu svůj důvod. Pod smyšlenou historkou o výměně zámku se skrývá podvod. Za zámkovou vložku za tři sta korun inkasuje někdy i tisíce.

"V tuto dobu evidujeme pět poškozených seniorů. Pouze dva z nich věc oznámili policii ve chvíli, kdy si uvědomili, že se nejspíš stali obětí podvodníků. Na další poškozené přišli policisté při provedeném šetření v bytovém domě a okolí. Všichni zakoupili obyčejný produkt v hodnotě zhruba tří set korun, ale každý za ně vydal jiné částky. U většiny jde až o desetitisícový výdej ze svých úspor," uvádí policejní mluvčí Eva Maturová.

A připojuje varování: "Apelujeme na rodiny, které mají starší členy domácnosti, nebo jejichž rodiče či prarodiče žijí sami, aby je znovu upozornili na to, aby samozvané hosty do svých domácností nepouštěli a už v žádném případě od nich nic nekupovali, i kdyby jejich nabídka vypadala sebelákavěji."

Policisté také zjišťují, že tento podvodný model oznamují i na jiných místech republiky.