Mezi třemi nemocnicemi převážela sanitka rodičku, jejíž dcera v Pardubické nemocnici včas nedostala léky. Dítě bude mít trvalé následky.

Žena v červnu začala rodit ve 33. týdnu těhotenství a záchranka ji vezla do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Tam ji ale nepřijali, jelikož porodnice není vybavena pro předčasné porody. „Vzhledem k tomu, že nebyl ohrožen život matky ani dítěte, nemohla být dle příslušných předpisů v porodnici v Rychnově nad Kněžnou přijata,“ řekla mluvčí nemocnice Lucie Chytilová.

Karel Gott
REPORTÁŽ: Za Karlem Gottem do Prahy

Záchranáři chtěli ženu převézt do Fakultní nemocnice Hradec Králové, jenže ani tam ji nepřijali. „Ve voze mi řekli, že v Hradci je stop stav, a tak jsme jeli do Pardubic,“ řekla žena pro MF DNES. Rodička strávila v sanitce více než hodinu.

Zdlouhavý převoz kritizoval i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Příští týden mám schůzku s ředitelem fakultní nemocnice a také se zástupci rychnovské nemocnice, abychom zjistili, co se stalo a proč pacientka nebyla přijata v nejbližší spádové nemocnici,“ uvedl hejtman.

Chyba se stala na dětském oddělení

Rodina ale odmítá, že by převoz ovlivnil zdraví dítěte, viní pardubické dětské oddělení. „Převoz neměl na zdraví dítěte vliv, porod proběhl v pořádku a dítě bylo zdravé,“ dodal obhájce rodiny Mario Švehelka s tím, že chyba se stala na dětském oddělení, kde měl personál podle odborníků udělat do 12 hodin od porodu testy.

Matka měla streptokoka typu B, jímž se dítě při porodu může nakazit. Je potřeba ženě před porodem nebo poté novorozeněti na základě testů podat lék. „V Pardubicích věděli, že má maminka streptokoka a že nedostala antibiotikum před porodem, přesto neudělali vyšetření včas,“ popsal Švehelka.

Pardubická nemocnice chybu personálu přiznala. „Byl zjištěný možný nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem ze strany plně kvalifikovaných lékařů,“ řekla mluvčí nemocnice v Pardubicích Kateřina Semrádová.

Zdravotníci udělali testy o několik hodin později. „Zjistili, že už tam infekce je, tak nasadili antibiotika, ale holčička už se zhoršila a během dvou hodin byla v takovém stavu, že ji museli připojit na umělou plicní ventilaci a převézt do Hradce,“ popsal obhájce. U dívky tak došlo ke krvácení do mozku a jeho trvalému poškození.

Ilustrační foto
Festival s Velkou pardubickou začíná už v sobotu