Padělky za 208 800 korun zajistili kriminalisté v Pardubicích a Chrudimi u celkem tří pachatelů. S výrobou falešných peněz si ale podezřelí příliš práce nedali. Na počátku byla tři oznámení od podvedených majitelů mobilních telefonů. Za ně podezřelí právě platili falešnými penězi, jenže neúspěšně. Jeden poškozený si podivných bankovek všiml a pachatele pronásledoval. Chvíli jim dokonce visel na autě, kterými ujížděli. V druhém případě ale poškozenému ani nedali ani peníze a rovnou telefon ukradli.

Kriminalisté v Pardubicích a Chrudimi začali pátrat. Práci jim usnadnilo tetování jednoho z pachatelů - 25letého muže. Ten měl za falešné peníze nakoupené telefony obratem prodat a peníze použít pro vlastní potřebu. Kriminalistům se ale dostal do rukou cestou od dopravní nehody.

"Policejní hlídka tehdy zastavila osobní vozidlo, ve kterém jel právě 25letý muž a jeho 18letá kamarádka. Oba byli zranění. Vyšlo najevo, že právě jeli od dopravní nehody v Opatovicích nad Labem. Tam nabourali osobní vozidlo, které patřilo třetímu podezřelému, který shodou okolností, již seděl ve vazební věznici za jinou trestnou činnost a jeho účast na výrobě padělaných peněz vyšla najevo až při výslechu zadržené dvojice. U ženy policisté také našli kabelku, ve které převážela padělané bankovky. Ty vzala z nabouraného vozidla, aby na místě nezanechali zbytečně policistům důkazy," popsala Eva Maturová.

Policisté tak měli všechny podezřelé hezky pohromadě. Zjistilo se, že oba muži počátkem srpna zahájili s pomocí laserové tiskárny výrobu padělků bankovek v od 200 do 2000 korun hodnoty. Policisté jich zajistili celkem 231 v celkové hodnotě 208 800 korun. 21 padělků použil 25letý obviněný muž k nákupům mobilních telefonů, další kriminalisté objevili v již zmíněné kabelce a při domovních prohlídkách.

"Podezřelí nakupovali dražší mobilní telefony přes internet. Při předání platili falešnými bankovkami a snažili se při předání peněz maximálně využít časovou tíseň, snížených světelných podmínek, nebo předávku zkoušeli z okénka vozidla a ihned odjížděli z místa.. Jednou se obviněná přiznala, že jednou zkusili platit falešnými bankovkami i v asijské prodejně. Byli odhaleni, od té doby už se o jiný způsob placení nepokoušeli. Je ale možné, že pokusů zakoupit mobilní telefon za falešné bankovky může být více a poškození je policistům neoznámili. Pokud je takový případ, žádáme poškozené, aby se přihlásili na nejbližší policejní služebně," vyzývá vyšetřovatelka Alena Zemanová.

Tisk? Odfláknutý

Samotné bankovky nejsou podle kriminalistů žádný zázrak. "Chybí jim vodoznak, mají nepřesný ořez, barvy neodpovídají originálu a použito bylo pouze jedno sériové číslo," vypočítává vyšetřovatel Petr Konvalina.

Dva mladí muži momentálně čekají na soudní líčení odděleně ve vazebních věznicích, 18letou ženu policisté vyšetřují na svobodě. Všem zúčastněným však hrozí trest v rozmezí 3 až 8 let odnětí svobody.