A právě v souvislosti s těmito případy zahájili pardubičtí kriminalisté trestní stíhání čtyř mužů ve věku 23, 23, 40 a 53 let. Tato čtveřice je obviněna ze spáchání krádeže a přečinu poškození cizí věci, to vše ve spolupachatelství.

Tito pachatelé se specializovali zejména na trezory umístěné uvnitř budov. Po vniknutí do objektů násilně překonali dveře a poté prohledávali jednotlivé kanceláře. Po nalezení trezorů tyto buď na místě rozřezali nebo, pokud to šlo, z místa mizeli i s celým trezorem. Na svých nočních výpravách navštívili objekty na Pardubicku, Chrudimsku, Svitavsku, Trutnovsku, Kutnohorsku či Pelhřimovsku.

„Celková škoda byla vyčíslena na zhruba dva a půl milionu korun. Z toho bezmála dva miliony pachatelé odcizili na hotovosti, zbytek je pak škoda, kterou způsobili právě vloupáním," řekl na pondělní tiskové konferenci vedoucí územního odboru Pardubice Marcel Daníček.

K objasnění celé série vloupání přispělo dopadení jednoho z lupičů, který se pokusil v sobotu kolem třetí hodiny ráno rozbrušovačkou „rozlousknout" sejf na poště v Rohovládově Bělé (informovali jsme v Deníku ZDE).

„Ihned po činu jsme zadrželi jednoho pachatele. O víkendu jsme potom rozkryli celou partu," dodal šéf pardubických policistů Marcel Daníček.