Pechanec se netajil tím, že je rozhodnutím soudu velmi zklamán, a na místě si proti němu podal stížnost. K rasově motivované vraždě, která se stala v roce 2001 na svitavské diskotéce, se nikdy nepřiznal a stále tvrdí, že důkazy svědčí o jeho nevině. Jeho obhájce Robert Cholenský přednesl návrh na doplnění dokazování, v němž například žádal, aby nůž, na němž se našla krev shodná s krevní skupinou zavražděného, znovu prozkoumal znalec a nalezené genetické vzorky srovnal s DNA čtveřice mužů, kteří by podle obhajoby mohli mít s vraždou něco společného. Navrhl také znovu prozkoumat záznam svitavských strážníků, podle něhož člověk, který osudné noci čin ohlásil, tvrdil, že „naproti se bijí Cikáni". „Odsouzený věří, že soud svou dřívější chybu napraví," prohlásil obhájce.

Soudci však nejdříve zamítli návrh na doplnění dokazování, protože by podle nich bylo bezpředmětné, a pak zamítli i návrh na obnovu řízení. „Nebyly shledány důvody k obnově," vysvětlil předseda senátu Luboš Sovák.

Vlastimil Pechanec byl odsouzen k 17 letům vězení. Z věznice podmíněně vyšel loni, když mu soud mu stanovil šestiletou zkušební dobu. Muž se v minulosti hlásil k hnutí skinheads. Už před vraždou Absolona byl dvakrát trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví.