Patrik Trojan a jeho nadřízený Pavel Řehoř totiž čelí obžalobě z několika nezákonných skutků.

Státní zástupkyně podala obžalobu na Patrika Trojana, který v červenci roku 2009 při služebním zákroku, kdy zastavil jedoucí vozidlo, údajně neoprávněně po spolujezdci požadoval nejen prokázání totožnosti, ale i provedení dechové zkoušky. Opilá řidička prý tehdy spolupracovala, ale její spolujezdec, který měl nejprve plnit roli svědka, se se strážníky nechtěl vůbec bavit. Kvůli opilosti byl následně eskortován na záchytku. Miroslav F. se po poměrně dlouhé době, kdy se strážníkům dokonce omluvil a uhradil všechny náležitosti, začal tomuto incidentu bránit soudní cestou. Kromě toho, že prý byl neoprávněně omezen na svobodě, požaduje také navrácení částky tři a půl tisíce, kterou musel tehdy vydat na pokutě a za umístění na záchytce.

Druhý případ

Souběžně se pak při stejném líčení „rozplétal“ také incident, kterého se měl Patrik Trojan dopustit společně s Pavlem Řehořem. Oba prý v dubnu loňského roku po krátké honičce zastavili jim dobře známého Zdeňka P. z Lázní Bohdanče. „Věděli jsme o koho se jedná, tato osoba má za sebou kriminální minulost. Například se zbraní v ruce v minulosti přepadl benzinovou pumpu. Odseděl si několik let ve vězení a najednou my jsme tohohle člověka měli před sebou v autě a ujížděl nám. Nevěděli jsme, jestli nespáchal nějakou další trestnou činnost, popřípadě jestli není pod vlivem drog. Hrozilo, že svoji jízdou způsobí nějaký problém. Naštěstí se nám ho podařilo zastavit,“ popsal u soudu událost Patrik Trojan a zároveň odmítl nařčení statní zástupkyně, že by mladíka fyzicky napadli a způsobili mu závažná zranění, jak uvádí obžaloba.

Během dne se před soudním tribunálem vystřídala řada dalších svědků včetně matky Zdeňka P. „V minulosti páchal syn trestnou činnost, například dělal leasingové podvody. Tu pumpu ale vykradl z legrace. Já jsem na ní dělala a on mi sebral klíče. Potom strážníkům vypustili kola u auta a tu pumpu šli vykrást. Měli pak legraci z toho, že strážníci nemohou k případu vyjet,“ šokovala svoji výpovědí matka Zdeňka P. Ve stejném duchu pak hovořil před soudem i její otec, tedy děda Zdeňka P. „Za všechno špatného, co kdy kluk udělal, může pan Řehoř. Ne rodina, ale strážníci!,“ zopakoval.

Přestože soud včera prováděl výslechy až do šestnácté hodiny, verdikt nepadl. „Hlavní líčení bylo odročeno na konec června. Musí být ještě vyslechnuti minimálně dva svědci,“ potvrdil našemu Deníku soudce Jan Šlosar, který se celým případem zabýval. Podle něj by ale měl při tomto líčení s největší pravděpodobností padnout i rozsudek. „Bude–li oběma strážníkům prokázána vina, hrozí jim za uvedené skutky až tři roky odnětí svobody,“ dodal soudce Jan Šlosar.