Porušení hygieny prodeje neobvyklého rozsahu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v provozovně společnosti Kubík a.s. na Kostnické ulici číslo 495 v Pardubicích.

"Při kontrole dne 27. září, která byla primárně zaměřena na dodržování mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví zakazující uvádět do oběhu lihoviny s obsahem od 20% etanolu, inspektoři nalezli v prostorách prodejny několik živých a mrtvých hlodavců, myší trus a větší množství potravin se zjevnými známkami myšího požeru," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Čtení dál rozhodně není pro slabé povahy. Rozsah přítomnosti hlodavců v prodejně byl totiž doslova na každém druhu zboží - včetně zeleniny jogurtů, nebo pečiva. Živou myš dokonce inspektoři našli i v otevřeném chladícím boxu!

"Kontrola zjistila celkem 36 kusů balených mléčných výrobků - jogurtů a zakysané smetany - s porušením aluminiového víčka od hlodavců a kontaminovaným obsahem. Dále inspekce zjistila přítomnost živého hlodavce v chladícím zařízení s uskladněnými mléčnými výrobky, hlodavci perforovaná balení čerstvého ovoce a zeleniny, mrtvé hlodavce a myší trus v přepravkách s pečivem a na podlaze prodejny. Inspekce konstatovala, že provozovna není řádně zabezpečena, prodejna i sklad jsou drobným živočichům přístupné několika otvory ve zdech. SZPI proto neprodleně uložila zákaz užívání prostor a provozovatel pracuje na odstranění závad," dodal Pavel Kopřiva.