Informovala o tom agentura APA. Podle rakouského tisku dvojici, na niž Krajský soud v Hradci Králové loni v listopadu vydal mezinárodní zatykač, pomohl vypátrat styčný důstojník rakouského kriminálního úřadu v Thajsku. Oba zatčení mají být vydáni do ČR. České ministerstvo zahraničí informace o zadržení občanů zjišťuje, řekl ČTK jeho mluvčí Vít Kolář.

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková ČTK řekla, že ministerstvo zatím žádné oficiální informace o zadržení obou mužů nedostalo. Až je obdrží, bude se prostřednictvím českého velvyslanectví v Thajsku informovat o tom, jaké náležitosti má mít žádost o vydání, a zváží ji. Česko a Thajsko nemají smlouvu o vydávání, proto by se vydání zadržených muselo uskutečnit na základě vzájemnosti, řekla Palečková a obecně dodala: "ČR by se musela zavázat, že v obdobném případě vydá zadrženého (člověka) do Thajska."

Muži byli zatčeni ve městě Pattaya, které je jedním z nejnavštěvovanějších turistických center v Thajsku. Podle APA tam zjevně od svého zmizení žili.
Podle rakouských novin úřady přivedla na stopu hledaných mužů těhotná přítelkyně jednoho z nich.

Blažek a Tesárek byli již dříve trestáni za podvod

Josef Blažek a Rudolf Tesárek byli už dříve v České republice odsouzeni na deset let vězení. Odpykali si však pouze rok, protože bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala stížnost pro porušení zákona a oběma pachatelům výkon trestu přerušila. Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale loni v srpnu vzal stížnost zpět a soud vydal příkaz k jejich zatčení prostřednictvím eurozatykače i mezinárodního zatýkacího rozkazu. Policie však ani jednoho z mužů nenašla.

Blažek a Tesárek před hradeckým i odvolacím soudem obžalobu odmítli a tvrdili, že s případem nemají nic společného. Oba také zpochybnili výpověď údajného komplice Milana Horycha, který se k podílu na krádeži přiznal a od soudu odešel s pětiletým trestem vězení.

Blažek a Tesárek jsou přáteli z českolipské posilovny a byli už dříve trestáni za podvod a ublížení na zdraví.

Loupež v Hořicích patří k největším případům v historii ČR

Výběr největších loupeží nebo krádeží peněz v historii samostatné ČR (řazeno dle výše škody):

560 milionů korun - 1. prosince 2007: Částka zmizela z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3, kam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie vyhlásila po údajném zloději, pracovníkovi agentury Františku Procházkovi, pátrání. Později byl na něj vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, ale bez úspěchu. Loni v létě se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentu.

153 milionů korun - 16. září 2002: Ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. V listopadu 2007 policie případ odložila, později ale vyšlo najevo, že jsou z loupeže podezřelí Tomáš Půta a Maroš Šulej, členové takzvaného Berdychova gangu. Oba muže, kteří byli zadrženi před čtyřmi lety v Irsku, obvinili policisté v září 2010.

77 milionů korun - 9. srpna 2006: Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Pachatele ani peníze se policii nepodařilo vypátrat, v únoru 2008 byl případ odložen.

74 milionů korun - 17. ledna 2008: Členové posádky vozidla bezpečnostní agentury Fenix policii řekli, že byli při zastávce na Semilsku přepadeni ozbrojencem, který si vynutil vydání peněz. Podle policistů se však na činu, jenž se zřejmě odehrál v Hořicích na Jičínsku, podílela posádka vozidla. Pachatelé včetně řidiče vozidla byli v roce 2009 odsouzeni - řidič na pět a další dva muži k deseti letům vězení. Loni v červnu podala tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ve prospěch dvou přísněji potrestaných stížnost pro porušení zákona, kterou její nástupce Jiří Pospíšil vzal zpět, oba odsouzení ale mezitím opustili vězení. Dnes byla dvojice Čechů, na něž byl v listopadu vydán mezinárodní zatykač, zatčena v Thajsku.

37 milionů korun - 8. března 2006: Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz bezpečnostní agentury převážející peníze z banky. Před třemi lety poslal českobudějovický krajský soud do vězení dva bývalé pracovníky bezpečnostní agentury za zpronevěru, a to na devět a 7,5 roku; jejich údajný komplic byl osvobozen.