„Sedm zadržených osob je podezřelých z toho, že se snažili do České republiky nelegálně dovézt přes 4,5 milionu cigaret. Státu by tak na daních vznikla škoda ve výši 16 milionů korun,“ konstatoval mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.
Skupina i s dodávkou byla dopadena v areálu bývalého vojenského letiště v Pardubicích. Za trestný čin zkrácené daně, poplatku a povinné dávky zadrženým hrozí až deset let vězení.

Podle mluvčího celníci už v roce 2010 získali informace, že do Česka se ze zemí bývalého Sovětského svazu nelegálně dováží a distribuuje větší množství cigaret. Společně se slovenskými celníky pak odhalili lidi, kteří se podle nich na pašování podíleli. „Skupina pašeráků cigarety převážela v důmyslně vybudovaném úkrytu slovenského kamionu, který měl podle oficiálních dokladů přepravovat pšenici. Ta ve skutečnosti tvořila pouze asi 15 centimetrů silnou vrstvu nad kontrabandem,“ uvedl Jiří Barták.

Minulý čtvrtek sledovali slovenští a čeští celníci kamion s pašovanými cigaretami z Trenčína až do Pardubic, kde zajel do jednoho z hangárů na bývalém vojenském letišti.

Když skupina pašeráků, kterou tvořili dva Slováci, dva Ukrajinci a tři Češi, začala cigarety z tajného úkrytu vykládat, došlo k zásahu.