Pod různými záminkami se vloudili do přízně starších lidí, které záhy obrali o peníze.
„A nejedná se o malé částky, senioři mnohdy přišli o celoživotní úspory. Jen ve středu přijali policisté hned tři podobná oznámení a dá se říci, že všechny případy byly jako 'přes kopírák'," uvedla policejní mluvčí Libuše Holá.
V prvním případě šlo o údajný přeplatek elektřiny, ve druhém naopak o nedoplatek a ve třetím o falešné energetiky, kteří navíc potřebovali rozměnit peníze. Tedy stále stejná písnička…

Nejotřesnější případ se stal v Jaroměři, kde si dvojice podvodníků vyhlédla byt, který obývá 92letý muž se svou 90letou sestrou. Stařenka sice peníze nabízené ženou odmítla s tím, že jí přeplatek už přišel poštou, jenže během dohadů nepozorovaně vešel do bytu ukrytý komplic této podvodnice a z vedlejšího pokoje ukradl 27 tisíc korun.

I další podvody se tomu jaroměřskému podobaly jako vejce vejci. Slibované vrácení přeplatků často končilo u proseb na rozměnění větších bankovek, díky kterým si zloději vyčíhali skrýše úspor seniorů.

Patero zásad• Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Pořiďte si panoramatické kukátko a instalujte si na dveře řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.
• Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na instituci, na níž se pracovník odvolává. Při pochybnostech trvejte na tom, že 
o nabízenou službu nestojíte.
• Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
• Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
• Nepodvolujte se nátlaku 
od rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů.