Trestní sazba vypadala velmi nemilosrdně. Josef Brožek, osmadvacetiletý učitel, mohl jít do vězení až na deset roků.

Za to, že si zotročoval svého kamaráda a později spolupracovníka, nakonec dostal dvouletý trest, který se mu podmíněně odkládá na zkušební dobu tří roků. Krajský soud v Hradci Králové mu k tomu nařídil, aby poškozenému zaplatil 125 tisíc korun jako nemajetkovou újmu.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti verdiktu odvolají.

Soudní proces byl vrcholem kamarádství dvou mladých mužů. Ti spolu studovali a poté i podnikali,
v Pardubicích měli firmu zabývající se marketingem.

„Byl to můj životní průšvih," řekl poškozený, který se postupně z jednatele „sesunul" na podřízeného bez pravomocí. Vydržet útlak měl podle vyšetřovatelů případu od začátku roku 2014 do jara 2015.

„Brožek mě začal brzy peskovat za údajně špatnou práci, ukládal mi pokuty, nutil mě pracovat od šesti hodin ráno až do půlnoci a postupně mi zakazoval jezdit autem, stýkat se s rodinou a dokonce i jíst," vykládal u soudu poškozený, který odmítl vypovídat 
v přítomnosti svého někdejšího kamaráda.

„Zesměšňoval ho, říkal mu Zdenička. Sice spolu podnikali, ale snažil se mu dokazovat, že je pán a on 
v podstatě jen pes," charakterizoval vztah státní zástupce  Milan Šimek.

Poškozený postupně přestal brát za práci peníze. Místo toho dostával pokuty, což potvrdili i svědci. „Byly fingované, zaplatil jsem na nich asi 200 tisíc korun," prohlásil.

Obžalovaný navíc podle státního zástupce donutil svou oběť podepsat dvě směnky - a to v celkové výši 20 milionů korun. Právě tyto dokumenty ho držely v šachu, Brožek mu totiž vyhrožoval, že kvůli němu přijde jeho rodina o bydlení.

Brožek se vlastně ke svému chování přiznal. Jen mu na něm nepřišlo nic nestandardního.

„Jsem relativně volnomyšlenkář, ale i extrémní pedant, jsem náročný na sebe i ostatní. Když je nějaká dohoda, jsem konzistentní. Mnoho věcí uvedených v obžalobě se skutečně stalo, ale jsou často překroucené a vytržené z kontextu. Obžaloba je založena na spekulacích a polopravdách. K otrocké práci nedocházelo," prohlásil.

Soud však dal za pravdu obžalobě.

Příběh kamarádství, které se zvrhlo ve vztah pán a pes

Hradec Králové - Znali se roky, vlastně už od základní školy. Potkávali se na matematických olympiádách. Byli kamarádi, jejich vztah přesto skončil soudním procesem a trestem pro Josefa Brožka.

„Sice spolu podnikali, ale snažil se mu dokazovat, že je pán a on v podstatě jen pes," charakterizoval souputnictví dvou mladých mužů státní zástupce
Milan Šimek.

Kamarádství se nejvíce rozjelo na střední škole, mladíci spolu studovali střední odborné učiliště
v Přelouči. Už tady vznikla myšlenka, že by spolu mohli podnikat.

Vrhli se do oblasti reklamy, Brožek byl navíc vysokoškolským pedagogem. Nejprve byli ve firmě společníky, oba zastávali post jednatele firmy. Později se však stal podle žalobce poškozený muž zaměstnancem. Jenže ne klasickým - za svou práci totiž nebral peníze…

Postupně se dostal do podřadného postavení, které vlastně sám přijal. „Chtěl jsem na poradě něco říct, ale neměl jsem sílu," popsal poškozený. „Říkal, 
že jsem hloupý, prohlásil
a o mně, že jsem flákač a já 
jen přitakal."

Takhle skončilo letité kamarádství.