Není se ani čemu divit, protože by ve finále museli jít až na ministerstva. A tak se místo toho šlo hezky počesku - metodou najdi obětního beránka, který to celé odskáče.

"Vytáhl jste si Černého Petra, vy jste ho viděl poslední…" je zřejmě oblíbená vyšetřovací metoda komisařů Generální inspekce bezpečnostních sborů. Otázky vyšetřovaným obsahující už předem vložené odpovědi, vytrhávání částí výpovědí z kontextu, aby lépe seděly k obvinění.

Největší absurditou pak je, že vyšetřovatelé s jistotou konstatují, že vězeň donesl bez povšimnutí 300 ještě z platíček nevyloupaných tablet z popelnice tak, že si je strčil do plandavých trenek a cestou je tam všechny nějak udržel. Fascinující výkon a absurdní představa. Jenže u soudu není místo pro humor. Tady se to bere vážně.

Jestli by před soudem měl někdo stát, tak ne ten poslední dozorce z posledních, ale ministři spravedlnosti a financí (a nejen ti dnešní) za katastrofální stav, ve kterém se vězeňský rezort nachází. Tam totiž cela kauza vězeňské otravy skutečně začíná.