Jedenáct mladistvých trestanců se v pardubické věznici otrávilo 9. února 2016 léky na srdce. Dva z nich skončili v přímém ohrožení života na jednotce intenzivní péče po srdečním selhání. Šlo o případ, který vězeňství v České republice dosud nezažilo.

Pykat za něj měl dozorce, který měl ten den z úklidu u popelnic přivést dva trestance. Jeden z nich – Filip Gebl – měl údajně v popelnici najít balení léků na srdce.

Obžaloba Tomáši Rýdlovi kladla za vinu, že u dotyčných neprovedl předepsaným způsobem prohlídku, kvůli čemuž se trestancům podařilo pronést tablety do vězení. Šlo přitom o množství 300 tablet v platech, které si údajně trestanec měl bez povšimnutí nastrkat do spodního prádla – jakkoliv se zdá absurdní, že by takové množství vůbec bylo fyzicky možné takto transportovat.

Motorkář pod vlivem návykové látky ujížděl policistům jen chvíli. Vletěl do slepé odbočky.
Motorkář na drogách ujížděl policistům. Útěk ale raději vzdal

„Rozhodnutí krajského soudu zní, že odvolání státního zastupitelství se zamítá. Rozhodnutí okresního soudu se důsledně vypořádává s důkazy, jejich hodnocením i odůvodněním,“ konstatovala předsedkyně senátu Šárka Pfeiferová a dodala: „Existují pochybnosti o cestě léku k trestanci Geblovi. Nelze proto vinit dozorce. Zásadních rozporů je v případu velká řada. Neexistuje přímý důkaz viny a nepřímé důkazy netvoří ucelený logický řetězec. Okresní soud ve svém závěru tedy nepochybil."

Souběžně s procesem s dozorcem běželo i další líčení – s Filipem Geblem. Právě ten jako trestanec ve věznici lék Rytmonorm rozdával spoluvězňům. Okresní soud jej za to 26. září shledal vinným z trestného činu ublížení na zdraví jak ve stadiu pokusu, tak ve stadiu dokonaném. Geblovi uložil trest v trvání 30 měsíců a povinnost nahradit náklady zdravotním pojišťovnám a poškozeným. Rozsudek je již pravomocný.

Eskorta odvádí z krajského soudu muže, který dva roky zneužíval a znásilňoval vlastní nezletilou dceru.
Zneužíval dceru od dvanácti let. Ve čtrnácti s ním otěhotněla

Léky původně užíval jiný odsouzený jménem Pyšna. Pardubická věznice je totiž určena pro výkon trestu osob se zdravotním postižením. Pyšna měl léky na arytmii předepsané lékařem. V předchozím líčení však zaznělo, že plánoval, že si jejich neužíváním způsobí zdravotní komplikace, za které pak zažaluje vězeňskou službu s cílem vysoudit odškodné.

Záměr mu nevyšel, nashromáždil však zásobu léků. A právě ta se dostala do rukou mladistvým odsouzeným. Jak? To je otázka, která v celém případu zůstane nezodpovězená. Pozdější výslechy všech mladistvých trestanců prokázaly jen to, že opakují pouze zaslechnuté zkazky, odpovídají vyhýbavě či vůbec a až třikrát mění svou výpověď.

Ztraceni v moři aut. Na sídlištích to hasiči zažívají doslova a do písmene.
Sídliště? Pro hasiče noční můra. Na zásah často chybí prostor

Někteří odsouzení dozorci navíc vyhrožovali i odvetou za zákrok proti nim. Část z nich totiž v minulosti přišla do Pardubic poté, co v jiné věznici ve Všehrdech falešně obvinili dozorce z obtěžování.

Právě na toto řízení se odkazoval i státní zástupce Radek Soukup s tím, že právě Gebl v předchozím líčení odmítl výpověď, aby nepřitížil sám sobě. Soud však spojitost případů zamítl s odůvodněním, že okresní soud se v případě Gebla zabýval pouze prokázáním viny z otravy spoluvězňů, nikoliv způsobem, jakým k lékům přišel.