„Muž je důvodně podezřelý, že od září 2007 do poloviny března 2008 v místě svého bydliště vyrobil 22 kusů padělků bankovek nominální hodnoty 5000, 2000, 1000 a 500 korun. Pak je buď sám použil k zaplacení útraty zboží, nebo je podstrčil do úspor rodinným příslušníkům, přičemž je výměnil za bankovky pravé. Celkem devět bankovek nominální hodnoty 5000 a 1000 korun bylo zadrženo v oběhu fyzických a právnických osob. K uvedenému skutku se mladík doznal. Za výrobu a udávání falešných bankovek do oběhu mu hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ uvedla mluvčí východočeské policejní správy Lenka Burýšková.

Upozornila na to, že i když je zhotovení padělku bankovky s ohledem na současnou počítačovou techniku zdánlivě snadné, povědomost o výši trestu, který pachatelům za takové jednání hrozí, není mezi veřejností zcela rozšířena. Jedná se přitom o nebezpečné jednání, které narušuje zájem společnosti na ochraně české měny. A co na to zákon?

Podle trestního zákona za padělání a pozměňování peněz hrozí pachatelům tresty, které jsou vymezeny dobou odnětí svobody buď na dva až osm let, nebo na pět až deset let, případně na 10 až 15 let.

„Policie vyzývá občany, aby věnovali zvýšenou pozornost bankovkám, které přijímají z běžného obchodního styku. Mohou tak předcházet nepříjemnostem s vysvětlováním původu padělku bankovky. Vyvarují se i toho, že za odebraný padělek nedostanou náhradu, která jim ze zákona nepřísluší,“ dodala mluvčí východočeské policie Lenka Burýšková.