Patnáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou. To je rozsudek, který si v pondělí před krajským soudem v Pardubicích vyslechl osmapadesátiletý Rafail Zeinalov za pokus o vraždu. Gruzínec v dubnu na ubytovně v centru Poličky vylil horkou vodu na spící pár a poté muže i ženu pobodal.

„Vzbudilo mě, když se vařila voda v rychlovarné konvici, poté jsem slyšel křik. Vstal jsem, odhrnul závěs a uviděl Rafaila s nožem,“ popsal jeden z obyvatel ubytovny, co se kolem půlnoci dělo na pokoji, kde v boxech oddělených závěsy spalo asi osm lidí. „Všechno je lež, tohle se vůbec nestalo,“ řekl před soudem obžalovaný.

Jeho výpovědi se často lišily. „Ubil bych je, pořezal, zabil. Z Bogdana bych udělal opici. Odřízl bych mu vejce – varlata, uši a nos,“ citovala soudkyně Anna Sobotková původní výpověď obžalovaného.

V září před soudem uvedl, že vodu chtěl vylít jen na deku, včera zase tvrdil, že muže polil, aby mu pohrozil. Žena se údajně jen připletla. „Připravil si nůž i vařící vodu a bylo prokázáno, že útočil na obě osoby. Svědecké výpovědi, které popsaly chování obžalovaného před, v době i po skutku, korespondují s výslechy poškozených,“ dodala soudkyně, která nařídila také vyhoštění muže. Podle svědků se obětem podařilo utéct, jen protože útočníka zadržel jeho vlastní syn.

Zeinalov přijel s rodinou do Česka v únoru, prý aby domů přivezl peníze. „Chtěl jsem v Česku vydělat nějaké peníze. Nevěděl jsem, že kolem žijí jen satani a nelidé, proto se to stalo,“ hájil se. Pracoval v poličském masokombinátu.

Důvodem útoku byly spory s poškozeným. Zeinalov nejdříve tvrdil, že mu poškozený vyhrožoval zveřejněním erotického videa s jeho ženou v případě, že Zeinalov nezaplatí. Následně ale mluvil o videu z oslavy narozenin, na kterém poškozený sahal na Zeinalovu ženu. „Sahal na tebe? Řekni to, nestyď se,“ pobízel ji u soudu Zeinalov. Jeho manželka následně potvrdila, že ji napadený muž osahával a chtěl ji svlékat. Zeinalov žárlil a chtěl svou choť bránit, sám by údajně ženě neublížil, podle svědků ale útočil právě i na svou manželku.

Obviněný muž se s trestem nechtěl smířit a proti rozsudku se odvolal.