Jestli nějaký zločin kvete s letními prázdninami, jsou to krádeže kol. V krajském městě čísla ukradených kol stoupají každý den.

Zatčení je neodradí

„Ačkoliv jsme nedávno dopadli partu, která nejen na území Pardubic kradla jízdní kola, oznámené krádeže v centru města ve statistikách neklesají. Pachatelé jsou občas bez práce, protože majitel jim kolo na ulici naservíruje bez jakéhokoliv zajištění jen tak opřené o prodejnu, ale jsou i případy, kdy se zmocní kola opatřeného velkým zámkem téměř o průměru desetikoruny," konstatuje mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Doporučení pro cyklisty jsou následující – nechávat kola raději na frekventovaných místech a ideálně v dosahu kamerového systému. A samozřejmě kola zamykat – i když obyčejný lankový zámek také není žádnou zárukou.

Má to však i svá ale. Zloději jsou doslova „odrzlí" a přítomnost kamery je vůbec neodradí. Krádež kola trvá několik vteřin a sledováním záznamu bezpečnostní kamery se vám kolo zpět nevrátí. Zpravidla na něm totiž uvidíte jen pachatelova záda a pokud nepůjde zrovna o trpaslíka s čírem a dřevěnou nohou, těžko ho na ulici poznáte.

Lidi raději nevidí

Spoléhat se na to, že zloděj si netroufne krást na frekventovaných místech ze strachu z kolemjdoucích, se také nevyplatí. V Pardubicích se totiž kola nejčastěji ztrácejí ze stojanů kolem AFI Paláce, na Palackého třídě, hlavního nádraží a obecně v okolí obchodních domů. Nejsou to žádná zastrčená místa, a to jde o krádeže za bílého dne.

Jednou z výhod, kterou majitelé jízdních kol v Pardubicích mají, jsou speciální stojany zelené barvy. Zatímco lanové i jiné zámky nepředstavují pro zloděje větší problém, na tyto speciální konstrukce jsou podle statistik krátcí. Alespoň zatím. Musí se ale zamknout speciálním zámkem a ne tím lankovým.

„Speciální stojany se nám v tomto skutečně osvědčují. Zámek do nich stojí ale jen pětasedmdesát korun a jsou k zakoupení na služebně pardubické městské policie každý den," doporučují pardubičtí policisté. A další možností ochrany je si kolo nechat evidovat. Tuto službu rovněž nabízí Městská policie Pardubice. Každou středu mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou v Pernerově ulici. Stačí přinést doklad o zakoupení kola, občanský průkaz a samotné jízdní kolo.