„Cizí zavinění jsme vyloučili. Byla na samotce a navíc na ní nebylo patrné žádné povrchové zranění. Jednou z verzí je, že nastřádala léky a otrávila se. Víc nám ale řekne pitva,“ uvedl šéf hradecké policie Luboš Dostál. Dopis na rozloučenou, ve kterém by vězenkyně popsala důvody svého činu, policie nenašla. S čím se žena léčila, odmítl Dostál říct.

„Podle prvotního ohledání to vypadalo jako přirozené úmrtí,“ potvrdil mluvčí vazební věznice Václav Kárník.

Marková svým dvěma nezletilým synům (9 a 13 let) i sobě vloni v srpnu podala nejprve léky na spaní v úmyslu je i sebe usmrtit. Staršímu třináctiletému synovi, který v té době spal, způsobila řeznou ránu na ruce, aby vykrvácel.

Právě starší syn v květnu u soudu vylíčil tíživou rodinnou situaci v rozvodovém řízení, kvůli které matka k zoufalému činu sáhla. „Máma byla z toho všeho zhroucená. Byla nešťastná z táty. Mamka mi řekla: promiň. Tak mi bylo jasné, že to udělala ona. Když jsem se maminky zeptal proč, tak mi řekla, že chce jít do lepšího světa i s námi. Já jsem jí řekl, že nechci,“ řekl 13letý chlapec.


Vše o pozadí případu čtěte zde

Markové hrozil dvakrát tvrdší trest, než konečných šest let. Za nižší sazbu se vzhledem k okolnostem případu přiklonili nejen soudci, kratší žalář navrhovala i obžaloba. „Vzali jsme v úvahu, že šlo o zkratkovité jednání, obžalovaná činu upřímně lituje, není morálně narušená a odborníci jí přisoudili velkou šanci na resocializaci,“ prohlásila při čtení rozsudku soudkyně Anna Bímová. Marková si měla trest navíc odpykat ve věznici s mírným režimem. Trest byl doposud nepravomocný.

Zranění dětí nebyla naštěstí vážná, nyní jsou v péči otce.